Fintables Fon Bülteni (Kasım)
Reel sektörden gelen olumsuz haberler, jeopolitik risklerin artması ve üçüncü çeyrek bilançolarının beklentilerin altında gelmeye devam etmesi, borsada risk iştahını azaltan başlıca unsurlar oldu. BIST 100 endeksi, ekim ayında TL bazında %8,2 oranında değer kaybetti. Yatırımcılar, risk iştahında altına yönelim dikkat çekiyor. Özellikle de serbest fonlar tarafında. Para piyasası fonlarına olan ilgi hız kesmiyor. Bu senenin yıldızı olmaya devam ediyorlar. Fon bültenimizde, yatırımcıların hangi şemsiye fonlara yöneldiğini, hangi fonlara nakit giriş & çıkışlarının olduğunu, portföy dağılımlarını ve portföy yöneticilerinin en güvendiği hisseleri inceleyeceğiz.
Şemsiye Fonlar
Yine genel resme odaklanarak başlayalım. Fonlar, şemsiye fonların altında kategorize ediliyor ve bu genel eğilimlere bakmak, yatırımcı tercihlerine dair önemli ipuçları sunuyor. Fon piyasası büyümeye devam ediyor. İzlenen 9 şemsiye fona toplamda 103 milyar TL para girişi olduğunu gözlemliyoruz. En dikkat çeken giriş, para piyasası şemsiye fonlarına olmuş durumda. İkinci sırada ise serbest şemsiye fonlar yer alıyor. Serbest fonlar altında çeşitli fon türleri bulunsa da döviz serbest fonları ve altın serbest fonları en yüksek payı alıyor. Altın piyasasının güçlü performansı, kıymetli madenler şemsiye fonuna olan girişleri artırarak 4,3 milyar TL'lik bir akış sağladı. Ancak, son 2.5 yıldır fon piyasasının büyümesinde önemli rol oynayan hisse senedi şemsiye fonlarında ise yaklaşık 2,5 milyar TL’lik çıkış dikkati çekiyor. Bu çıkışı, değişken şemsiye fonlar ile birlikte ele aldığımızda daha büyük bir hareket görüyoruz.
Para Piyasası Fonları
1 Kasım 2024 itibarıyla Cumhurbaşkanı kararıyla kısa vadeli mevduatla ve fonlarda uygulanan stopaj oranları artırıldı. 31 Ocak 2025’e kadar geçerli olacak yeni düzenlemeye göre, altı ay vadeli mevduatta stopaj oranı yüzde 7.5’ten yüzde 10’a, 1 yıl vadeli mevduatta ise yüzde 5’ten yüzde 7.5’e çıkarıldı. 1 yıldan uzun vadeli mevduatlarda stopaj oranı yüzde 5 olarak belirlendi. 1 Kasım 2024 itibarıyla Para Piyasası fonlarından elde edilen kazançlara uygulanan stopaj oranı da %10 olarak belirlendi. 74 milyar TL üzerinde para girişi olan para piyasası fonları yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyor. Fintables Fonlar bölümünden, TEFAS’a açık, ilk 10 para piyasası fonunu incelediğimizde para piyasası fonlarının aylık getirilerinin %4 ve üzerinde olduğunu görüyoruz. Yılbaşından itibaren getirilerde ise, Nurol Portföy Para Piyasası Fonu (PPN) %52,24 getiri ile zirvede bulunuyor. Ekim ayında ise Pardus Portföy Para Piyasası Fonu (AC4) %4,16 getiri ile zirvede.
Değişken Fonlar
Değişken fonlar, hisse yoğun fonların aksine, portföylerinde bulunan varlıkların %80’i gibi katı bir kural setine bağlı olmadıkları için daha esnek bir yönetim imkanı sunuyor. Bu esneklik sayesinde, türbülanslı dönemlerde daha koruyucu getiriler sağlayabiliyorlar. Değişken fonlar, yerli ve yabancı hisse senetlerine, kamu ve özel sektör borçlanma araçlarına, repo-ters repo işlemlerine, altın ve kıymetli madenlere, yurtiçi ve yurtdışı türev araçlara (swap, vadeli işlemler, opsiyonlar) yatırım yapma imkanı sağlıyor. 1 Kasım 2024 itibarıyla, değişken fonlarda stopaj oranı %10 olarak belirlenmişken, hisse senedi yoğun fonlar için bu oran %0 olarak korunmuştur. Ancak, bir değişken fon portföyünde %51’den fazla yerli hisse senedi bulunduruyorsa, stopaj muafiyetinden faydalanabiliyor. Ekim ayında getiriler açısından öne çıkan ilk 3 değişken fon ise, İstanbul Portföy Blockchaın Teknolojileri Değişken Fon (IVY) %7,44, Foneva Portföy Birinci Değişken Portföy (FDG) %5,88, Yapı Kredi Portföy Fintech Ve Blockchain Teknolojileri Değişken Fon (YZC) %4,48 getiri ile dikkat çekiyor.
Hisse Senedi Yoğun Fonlar
Hatırlatmakta yarar var: Hisse senedi yoğun fonlar ilgili ayın portföy dağılım raporlarını, takip eden ayın ilk 6 iş günü içinde açıklamak zorundalar. TEFAS’a açık fonlar içinde Ekim ayında en yüksek getiriye sahip 3 hisse senedi şemsiye fon: İş Portföy’ün Yabancı Hisse Senedi Fonu (TMG) %3,15, AK Portföy Amerika Yabancı Hisse Senedi Fonu (AFA) %2,61 ve Pardus Portföy Birinci Hisse Senedi (TL) Fonu 2,08%. Bültenimizde yerli hisse senedi yoğun fon tarafında aşağıdaki 10 fona ait detaylı bilgileri paylaşacağız. Bu fonları belirli kriterlere göre seçtik. Kriterlerden ilki, TEFAS’ta işlem görüp her ay portföy dağılımını KAP’a bildirmesi. İkinci kriterimiz yalnızca belirli bir temaya yatırım yapmaması. Son kriterimiz ise toplam portföy büyüklüğü bakımından en yüksek ilk 10 fon içinde olması. Bu fonları büyükten küçüğe göre sıralarken, yatırımcı sayılarına, yılbaşından bu yana olan getirilerine ve para girişlerine göre sınıflandıralım istedik:
Not: Seçtiğimiz 10 fonun yönettiği toplam portföy büyüklüğü 1.3 milyar $ dolar seviyesinde bulunuyor.
Yukarıda paylaştığımız fonların Ekim ayı portföy dağılım raporlarında, ağırlığı en yüksek 3 hisse pozisyonları aşağıdaki gibi oldu:
Bültenimizde yer verdiğimiz fonların ağırlık arttırdığı ve azalttığı pozisyonları ise şöyle oldu:
AK3 tarafında Hektaş, Anadolu Sigorta ve Tofaş yeni giren hisse senedi olarak dikkat çekiyor, Şok Market pozisyonları ise tamamen kapatılmış.
TI2 tarafında, Ekim ayında portföye yeni giren hisseler Türkiye Vakıflar Bankası ve Emlak Konut GYO. Doğan Holding, Vestel Beyaz Eşya, Coca Cola ve Ereğli pozisyonlarından çıkılmış.
IIH fonunda portföye Türkiye Vakıflar Bankası ve Türk Telekom eklenirken, 2 hisseden de çıkış yapılmış, Doğanlar Mobilya ve Vestel Beyaz Eşya.
KPC fonunda ekim ayında Europower Enerji ve Limak Çimento portföye yeni giren hisseler, kapatılan pozisyon yok. Portföye Limak Çimento eklenmesi ile birlikte, Oyak Çimento tarafında ağırlık azaltılmış.
MAC tarafında geçtiğimiz ay portföye yeni giren ve çıkan hisse yoktu. Ekim ayında Cola Cola portföye eklenmiş, kapatılan pozisyon yok, Doğan Holding tarafında az da olsa ağırlık azaltılmış.
FYD’de Aselsan Ekim’de portföye eklenmiş. Torunlar Gayrimenkul pozisyonu ise tamamen kapatılmış.
NNF’de Global Yatırım Holding portföye yeni giren hisse olurken, Özata Denizcilik portföyden çıkarılmış.
GHS’de portföye yeni giren hisseler Şişecam ve Koton; Enerjisa ise portföyden çıkarılmış.
GL1 tarafında geçen ay olduğu gibi yine çok fazla değişiklik var. Pegasus, Tav Havalimanları, Tekfen Holding başta olmak üzere 7 hisse portföye dahil edilirken, Bimas, Ulker, Ford Otosan başta olmak üzere 8 hisse portföyden çıkarılmış.
YHS fonunda ekim ayında yeni açılan pozisyon yok, Aselsan, Şok Marketler ve Türkiye Sigorta portföyden çıkarılmış.
Ortak Hisseler Neler?
Bültenimizde yer verdiğimiz yatırım fonlarının ortak tuttuğu hisseleri 2 kritere göre seçtik.Bunlardan ilki, ağırlığın %4’ten fazla ortak olarak bulunması. Diğeri ise en az 4 fonda bulunması.
Bültenimizde yer verdiğimiz fonların en çok inandığı hisseler geçen ay olduğu gibi Akbank ve İş Bankası olmuş. Haberleşme sektöründeki favorileri ise Turkcell. Havacılık tarafında Türk Hava Yolları ve Pegasus dikkat çekiyor. Gıda perakande tarafında ise Bim ön plana çıkıyor.
Diğer İçeriklerimizi incelemek için;