İkinci Çeyrekte Beklenti Revize Eden Şirketler
İkinci çeyrek bilanço dönemi tüm hızıyla devam ediyor. Enflasyon düzeltmesi kaynaklı bilanço sezonu konsolide olmayanlarda 20 Eylül, konsolide olanlarda 30 Eylül’e kadar devam edecek. Düzeltme yapmayan şirketlerden sonuçları aldık. Sonuçların ardından bazı şirketler 2024 beklentilerini revize etti. Bu yazıda beklentilerini revize eden şirketleri bir araya getirmek istiyoruz. Şirketler finansal tablolarını yayınladıkça bu yazıyı güncelleyeceğiz.
Bankacılık
Bankacılık sektörü, yükselen mevduat faizleri ve düşen komisyon gelirleri ile birlikte zor bir çeyrek geçirdi. Net faiz marjlarında baskı dikkat çekerken, özellikle özel mevduat bankalarında aşağı yönlü revizyonlar dikkat çekiyor. Akbank, net faiz marjı beklentisini yaklaşık %4’ten, yaklaşık %3’e indirdi. Özsermaye karlılığında da aşağı yönlü revizyon dikkat çekiyor. Sektör için en önemli metriklerden olan özsermaye karlılığında %30’dan büyük seviyesi, orta-yüksek yirmili seviyelere düşürüldü. Bir diğer aşağı yönlü revizyon da İş Bankası’ndan geldi. Net faiz marjı yaklaşık %4 seviyesinden yaklaşık %2 seviyesine indirildi. Özsermaye karlılığında da %35’ten büyük beklentisi %30’dan büyük şeklinde revize edildi. Bankacılık sektöründe yukarı yönlü revizyon paylaşan tek banka TSKB olarak dikkat çekiyor. Kurdan arındırılmış kredi büyümesi yüksek tek haneden, düşük çift haneye yükseltildi. Net kredi riski maliyeti ise 100 baz puandan, 50 baz puana revize edildi.
Dayanıklı Tüketim
Dayanıklı tüketimde zayıf iç pazar dinamikleri ve ihracat, Arçelik beklentilerinde aşağı yönlü revizyonlara sebep oldu. Arçelik, 2024’ün ilk çeyreğinde FAVÖK marjını %8 olarak belirlerken, 2024’ün ikinci çeyreğinde FAVÖK marjını %6.5 olarak aşağı yönlü revize etti. Whirlpool konsolidasyonu kaynaklı yatırım harcamaları beklentisi 300 milyon eurodan, 350 milyon euroya yükseltilirken; Net İşletme Sermayesi/Satışlar beklentisi %22’den %25’e yükseltildi. Arçelik’in Whirlpool’u da konsolide etmesiyle beraber ilk çeyrekte %2 olarak belirlenen ciro büyümesi 2.çeyrekte %50 olarak revize edildi (YP).
Perakende
Perakendede şu ana kadar Anadolu Grubu iştiraklerinden revizyonlar aldık. İlk finansal tablolar Coca-Cola’dan geldi. Coca-Cola, 2024'ün ilk çeyreğinde Satış Hacmi beklentisini 'orta tek haneli satış hacmi büyümesi' olarak belirlerken, ikinci çeyrekte bu beklentiyi aşağı yönlü revize ederek 'yatay-düşük tek haneli büyüme'ye güncelledi. Coca-Cola aynı zamanda 2024'ün ilk çeyreğinde FAVÖK Marjı beklentisini '2023 yılına paralel' olarak belirlerken, ikinci çeyrekte bu beklentiyi aşağı yönlü revize ederek '2023 yılına göre hafif düşüş' olarak revize etti. Anadolu Efes ise 2024'ün ilk çeyreğinde hacim beklentisini 'düşük-orta tek haneli büyüme' olarak belirlerken, ikinci çeyrekte bu beklentiyi aşağı yönlü revize ederek 'düşük-tek haneli oranda artış' olarak belirledi. İçecek tarafındaki aşağı yönlü revizyonların aksine Migros tarafında daha olumlu beklentiler karşımıza çıkıyor. Migros, 2024'ün ilk çeyreğinde Satış Büyümesi beklentisini 'yüksek tek hane' olarak belirlerken, ikinci çeyrekte beklentiyi yukarı yönlü revize ederek %10 olarak güncelledi. FAVÖK marjı beklentisini 'marjlarda iyileşme' olarak belirleyen Migros, ikinci çeyrekte yukarı yönlü revize yaparak FAVÖK marjını %4.5-5.0 aralığına yükseltti. Mağaza büyümelerinde de artış beklentisi dikkat çekiyor. Migros, 2024'ün ilk çeyreğinde Yeni Mağaza beklentisini 250 olarak belirlerken, ikinci çeyrekte beklentiyi yukarı yönlü revize ederek 350'ye çıkardı. Perakendede beklenti veren bir diğer şirket de Ebebek oldu. Ebebek, yukarı yönlü revizyonlarıyla dikkat çekiyor. Şirket, 2024'ün ilk çeyreğinde ‘Satış Adedi’ beklentisini 87.8 milyon olarak belirlerken, ikinci çeyrekte beklentiyi yukarı yönlü revize ederek 88.8 milyona çıkardı. 2024'ün ilk çeyreğinde ‘Mağaza Sayısı’ beklentisini 275 olarak belirleyen ebebek, ikinci çeyrekte beklentiyi aşağı yönlü revize ederek 270'e düşürdü. 2024'ün ilk çeyreğinde ‘Ciro’ beklentisini 13,918 milyon TL olarak belirlerken, ikinci çeyrekte beklentiyi yukarı yönlü revize ederek 15,750 milyon TL'ye çıkardı.
Otomotiv
Otomotivde Koç Holding iştiraklerinden revizyonlar görüyoruz. Özellikle hafif ticari taraf ağırlığı yüksek olan Tofaş’taki zayıf beklentiler dikkat çekiyor. Tofaş, 2024'ün ilk çeyreğinde ‘Yurtiçi Pazar Satışları’ beklentisini 140 bin-160 bin olarak belirlerken, ikinci çeyrekte aşağı yönlü revize ederek beklentiyi 120 bin-140 bin aralığına düşürdü. İhracat beklentilerinde de düşüş göze çarpıyor. İhracat adetleri beklentisi 60-70 bin adetten 40-50 bin adede düşürüldü. Tofaş, toplam üretimde de 170-190 binden 140-160 bin aralığına düşüş bekliyor. Buna paralel olarak yatırım harcamaları beklentisi de 200 milyon eurodan 150 milyon euroya düşürüldü. Zayıf talep marj yönlü de şirketi baskılıyor. Vergi Öncesi Kar Marjı, >%10’dan %6-8 aralığına revize edildi.
Ticari tarafta bir diğer önemli oyuncu Türk Traktör. Traktör pazarında da ivme kaybı göze çarpıyor. Türk Traktör, 2024'ün ilk çeyreğinde ‘İç Piyasa Satışları’ beklentisini 31-35 bin adet olarak belirlerken, ikinci çeyrekte beklentiyi aşağı yönlü revize ederek 30-33 bin adete düşürdü. Yatırım Harcamaları beklentisi 80-90 milyon dolar olarak belirlenirken; ikinci çeyrekte yukarı yönlü revize edilen beklenti 90-100 milyon dolara çıkarıldı.
Havacılık
Havacılık sektöründe iki şirketten revizyon geldi. TAV Havalimanları, 2024'ün ilk çeyreğinde ‘Yatırım Harcamaları’ beklentisini 230-270 milyon euro olarak belirlerken, ikinci çeyrekte beklentiyi yukarı yönlü revize ederek 260-300 milyon euroya çıkardı. Pegasus’ta da kapasite artış beklentisi dikkat çekiyor. Pegasus, 2024'ün ilk çeyreğinde Arz Edilen Koltuk Kilometre (AKK) beklentisini %10-12 artış olarak belirlerken, ikinci çeyrekte beklentiyi yukarı yönlü revize ederek %12-14 artışa çıkardı.
Şirketlerin yayımladıkları beklentileri toplu olarak görmek için Şirket Beklentileri sayfamızı inceleyebilirsiniz.