Borsada bahar havası (Cumartesi Okumaları)
Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir döneme giriyoruz. Polonya’dan gelen destek açıklamalarıyla AB yolunda somut adımların hızlanabileceği sinyalleri alınırken, Türkiye’nin diplomatik alanda da önemi artıyor. Ukrayna-Rusya ateşkes belirsizliği ve ABD büyümesine ilişkin endişe yaratan tarife gelişmeleri küresel piyasalarda tansiyonu yükseltse de, Borsa İstanbul bu türbülanstan etkilenmedi. Konut satışlarında yükselen ivme dikkat çekiyor, son 5 yılın en iyi şubat verisini aldık. Piyasalarda altın hareketi sürüyor, ons altın ilk kez 3 bin doları geçti ve zirve tazeledi.
Okuma süresi: 13 dakika 46 saniye.

Makroekonomi-Jeopolitik-Yurtdışı
1️⃣ Polonya Başbakanı Donald Tusk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmede, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşında barış sürecinin başlatılmasına yönelik aktif rol üstlenmesini teklif ettiğini açıkladı. Suudi Arabistan’da yürütülen müzakerelerin olumlu karşılandığını belirten Tusk, Türkiye ve Polonya’nın adil ve kalıcı bir barış için ortak çaba gösterdiğini vurguladı. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik süreciyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Tusk, Polonya’nın bugüne kadar Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğini ifade etti. Türkiye’nin AB üyelik sürecinin artık somut ve gerçekçi bir zemine oturtulması gerektiğini vurgulayan Tusk, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme sürecinin gerçekten artık elle tutulur bir süreç olmasını temenni ediyoruz” dedi.
2️⃣ İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, şubat ayında 51,1 olarak gerçekleşti. Ocak ayındaki 51,2 seviyesine kıyasla büyük bir değişim yaşanmasa da endeks, ihracat talep koşullarındaki güçlenmenin devam ettiğine işaret etti. Böylece Türk imalatçılarının ihracat iklimindeki kesintisiz iyileşme trendi 14. aya ulaştı. Küresel ekonomik aktivitenin en hızlı genişlediği bölge yine Orta Doğu oldu. Şubat ayında ekonomik aktivitenin en hızlı arttığı ülke Suudi Arabistan olurken, büyüme hızı ocak ayındaki 18 aylık zirveye kıyasla hafif zayıflasa da güçlü seyrini korudu. Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) petrol dışı ekonomik aktivite ivme kazandı. Kuveyt ve Lübnan’da üretim artarken, Mısır'da yatay seyretti, Katar'da ise düşüş yaşandı.
3️⃣ Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ekonomistleri, enflasyon üzerindeki geçici faktörleri analiz eden bir blog yazısında, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) düzenlemelerinin yıllık enflasyon üzerindeki etkisini inceledi. Yapılan değerlendirmeye göre, ocak ayında hastane muayene ücretlerindeki artış enflasyonu yukarı çekerken, şubat ayında geri çekilen düzenleme enflasyonu aşağı yönlü etkiledi. Ancak TCMB, SUT düzenlemelerinin etkisini dışarıda bıraktığında, yıllık enflasyondaki gerilemenin ana eğilimdeki düşüşten kaynaklandığını vurguladı. Merkez Bankası’na göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ana eğilim göstergelerinde belirgin bir iyileşme var. Şubat ayında ana eğilim göstergeleri ortalama %2,4 seviyesinde gerçekleşirken, geçen yıl bu oran %4,1 seviyesindeydi. Bu da enflasyondaki düşüşün büyük ölçüde baz etkisinden değil, kalıcı bir yavaşlamadan kaynaklandığını gösteriyor.
4️⃣ ABD’de şubat enflasyonu beklenti altı gelerek %2,8 seviyesine geriledi. Bu gelişme, ABD ekonomisinde büyümenin yavaşladığına dair işaretler arasında, Federal Rezerv’in (Fed) faiz indirimine gitmesi için zemini güçlendirdi. Çarşamba günü açıklanan yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE), ocak ayındaki %3 seviyesinin ve ekonomistlerin beklediği %2,9 seviyesinin altında kaldı. ABD hisse senetleri günün başında yükselişle açıldı ancak işlem seansının ilerleyen saatlerinde kazançlar eriyerek S&P 500 endeksinin günü hafif düşüşle kapatmasına neden oldu. Vadeli işlem piyasalarında bu yıl için iki faiz indirimi fiyatlanırken, üçüncü bir indirime de yaklaşık %85 olasılık veriliyor. Şubat ayında en fazla fiyat artışı görülen sektörler arasında sağlık hizmetleri ve ikinci el otomobiller öne çıkarken, hava yolu biletleri ve yeni otomobil fiyatlarında düşüş yaşandı. Ocak ayında enflasyonu yukarı çeken en önemli faktörlerden biri olan yumurta fiyatları, şubat ayında %10 daha artarak yıllık bazda %59 yükseliş kaydetti.
5️⃣ Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin 30 günlük ateşkes teklifinin ardındaki fikri ‘desteklediğini’ söylemesine rağmen, Ukrayna'daki savaşı durduracak herhangi bir anlaşma konusunda sert tutumunu sürdürmeye devam ediyor. Putin, olası bir ateşkesin savaşın temel nedenlerini ortadan kaldıracak nihai bir anlaşmayla sonuçlanması gerektiğini belirtti. "Ateşkes fikri kendi içinde doğru ve biz bunu koşulsuz olarak destekliyoruz. Ancak tartışmamız gereken meseleler var" diyen Putin, ABD ve diğer taraflarla görüşmeler yapılmasının gerekli olduğuna vurgu yaptı. Putin'in ateşkes için sunduğu şartlar oldukça ağır: Ukrayna’nın, Rusya’nın ilhak ettiği dört bölgeyi ve Kırım'ı tanıması, birliklerini buralardan çekmesi ve NATO’ya asla katılmayacağına dair garanti vermesi gerekiyor. Ayrıca, Ukrayna ordusunun sınırlandırılması, ülkedeki Rusça konuşan nüfusun korunması ve Zelenski’nin yerine yeni bir seçim yapılması da talepler arasında. Putin ayrıca NATO’nun Doğu Avrupa'daki etkisini sınırlamak istiyor.
6️⃣ Son dönemde artan tarife belirsizliği, majör merkez bankalarının talebi ve ETF’ler aracılığıyla bireysellerin talebi altını desteklemeye devam ediyor. Ons altın, tarihte ilk kez 3 bin doları gördü. Altın, bu yıl şu ana kadar %14’ten fazla yükselerek en iyi performans gösteren emtialar arasında yer aldı. Ticaret gerilimleri, merkez bankalarının altın alımları ve borsa yatırım fonlarındaki (ETF) girişler ile üst üste rekor seviyeler görüldü. Altın borsa yatırım fonlarındaki toplam varlıklar bu yıl 3,5 milyon ons civarında artarak yaklaşık 86,4 milyon ons seviyesine ulaştı. Dünya Altın Konseyi verilerine göre, merkez bankaları geçen yıl toplam talebin yaklaşık beşte birine denk gelen 1.045 ton altın alımı gerçekleştirdi ve bu alımların bu yıl da devam etmesi bekleniyor.
7️⃣ Petrol fiyatları, ABD’nin küresel petrol arz fazlasına yönelik tahminini aşağı yönlü revize etmesinin ardından yükselişini sürdürdü. Brent petrol, tekrardan varil başına 70 doların üstüne çıktı. ABD Enerji Bilgi İdaresi’nin son tahminlerine göre, 2024 yılı için küresel arz fazlası öngörüsü düşürüldü, 2026 yılı içinse önceki beklentinin yarıya indirildiği açıklandı. Bu revizyonda, İran ve Venezuela’dan gelen petrol akışının azalacağına yönelik beklentiler etkili oldu. Amerikan Petrol Enstitüsü’nün verilerine göre, geçen hafta ABD’de ticari ham petrol stokları 4,2 milyon varil artarken, Oklahoma’daki Cushing depolama tesisinde ise stokların beş haftadır ilk kez azaldığı görüldü.

Sektörler
1️⃣ Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak ayında sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 1,2 artarak üst üste üçüncü ayda da büyüme gösterdi. Ancak aylık bazda üretimde düşüş kaydedildi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2025 yılı Ocak ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,2 arttı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü ise yüzde 5 büyüme kaydetti. Sanayi üretimi, Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 2,3 oranında düşüş gösterdi. Aylık bazda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü yüzde 7,5 artış kaydederken, imalat sanayi sektörü yüzde 3,0 oranında geriledi. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü ise yüzde 0,8 oranında azaldı.
2️⃣ Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) şubat ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, geçen ay ülke genelinde 112 bin 818 konut satıldı. Böylece, Şubat 2020’de gerçekleşen 118 bin 753 adetlik satıştan sonra en yüksek ikinci Şubat ayı rakamına ulaşıldı. Konut satışlarında Temmuz 2024’te başlayan artış, yıllık bazda yükselişini Şubat ile birlikte sekizinci aya taşıdı. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Genel Başkanı Serkan Şahin, konut satışlarında son beş yılın en iyi Şubat rakamlarına ulaşıldığını belirtti. Ocak ve Şubat’ta ipotekli satışların toplam içerisindeki payının %15 seviyesine yaklaştığını aktaran Şahin, “Konut fiyatlarının reelde düşük kalması, kira fiyatlarının enflasyonun üzerinde artması ve amortisman sürelerinin kısalması, konut alımını hızlandıran faktörler oldu.” dedi.
3️⃣ 2025 yılı Ocak ayında inşaat maliyet endeksi, aylık bazda yüzde 9,10, yıllık bazda ise yüzde 26,61 arttı. Malzeme fiyatlarındaki artış sınırlı kalırken, işçilik maliyetlerinde belirgin bir yükseliş dikkat çekti. Ocak ayında malzeme endeksi aylık yüzde 1,96, yıllık yüzde 22,39 artarken, işçilik endeksi aylık yüzde 23,58, yıllık ise yüzde 34,37 yükseldi. Bina inşaatı maliyet endeksi de benzer bir eğilim sergileyerek aylık yüzde 9,39, yıllık yüzde 27,09 arttı. Bina inşaatında malzeme maliyetleri aylık yüzde 1,91, yıllık yüzde 23,28 artarken, işçilik maliyetleri aylık yüzde 24,14, yıllık yüzde 33,76 yükseldi. Genel olarak bakıldığında, işçilik maliyetlerindeki artışın, malzeme fiyatlarındaki artışı geride bıraktığı ve maliyet baskısının büyük ölçüde iş gücü giderlerinden kaynaklandığı görülüyor.
4️⃣ Türkiye’de turizm ve hava yolu taşımacılığı, 2025 yılına güçlü bir başlangıç yaptı. Erken rezervasyon döneminde yaşanan artışlar ve hava yolu taşımacılığında kaydedilen rekor yolcu sayıları, sektörün ivmesini ortaya koyuyor. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, turizm sektörünün 2025 sezonuna dair önemli sinyaller verdiğini belirtti. Almanya’nın Berlin kentinde düzenlenen ITB Berlin Fuarı’nda elde edilen veriler, Almanya’dan Türkiye’ye olan ilgiyi bir kez daha doğruladı. Almanya’dan en çok rezervasyon yapılan ülkeler sıralamasında Türkiye ilk sırada yer alırken, geçen yılın aynı dönemine göre rezervasyonlarda yüzde 6 artış kaydedildi. Türkiye genelinde erken rezervasyonlar yüzde 15-20, Ege Bölgesi’nde ise yüzde 10 seviyelerinde artış gösterdi. İşler, bu rezervasyon akışının sezon boyunca devam etmesini beklediklerini ifade ederken, 2025’in de Türk turizmi için rekor bir yıl olacağını öngördüklerini belirtti.
5️⃣ Türkiye, ilk kez savaş uçağı filosunu çeşitlendirmek üzere önemli bir adım atarak 40 adet Eurofighter savaş uçağı için teklif aldı. Şimdiye kadar sadece Amerikan üretimi savaş uçaklarını kullanan Türkiye’nin, savaş uçağı alımlarında artık ABD’li ve Avrupalı üreticiler arasında bir denge kurmayı planladığı ifade ediliyor. Türkiye’ye Eurofighter uçakları için yapılan teklifin, Airbus SE, İngiliz BAE Systems Plc ve İtalyan Leonardo SpA’dan oluşan konsorsiyum tarafından sunulduğu belirtilirken, bu hamlenin ABD’nin Türkiye’yi 2019’da F-35 programından çıkarmasının ardından gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Eurofighter konsorsiyumundan henüz resmi bir açıklama gelmedi.
6️⃣ Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2020-2024 dönemine ilişkin küresel silah transferleri raporunu yayımladı. Rapora göre, bu dönemde büyük silah transfer hacmi, 2015-2019 dönemine kıyasla %0,6 geriledi. ABD, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya, 2020-2024 döneminde en büyük beş silah ihracatçısı olarak öne çıktı. Ancak Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle pazar dengesinde önemli değişimler yaşandı. SIPRI raporuna göre, Türkiye'nin küresel silah ihracatındaki payı 2015-2019’daki %0,8 seviyesinden 2020-2024 döneminde %103 artarak %1,7’ye yükseldi. Bu artışla Türkiye, dünyanın en büyük 11. silah ihracatçısı oldu. Türkiye'nin 2020-2024 dönemindeki başlıca silah ihracat pazarları Birleşik Arap Emirlikleri (%18), Pakistan (%10) ve Katar (%9,9) oldu.
7️⃣ ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı karar doğrultusunda, çelik ve alüminyum ithalatına getirilen yüzde 25’lik gümrük vergisi, herhangi bir istisna veya muafiyet tanınmadan yürürlüğe girdi. Beyaz Saray Sözcüsü Kush Desai, vergilerin 12 Mart gece yarısından itibaren Kanada ve diğer tüm ticaret ortakları için geçerli olduğunu duyurdu. Avrupa Komisyonu, ABD’nin yeni gümrük vergilerine hızlı ve orantılı misilleme yapacağını duyurdu. İlk aşamada, uzun süredir askıda bekletilen 8 milyar euroluk karşı önlemler 1 Nisan’da devreye alınacakken, 13 Nisan itibarıyla 18 milyar eurodan fazla AB ihracatını etkileyen yeni tarifeler yürürlüğe girecek. AB, çelik ithalatına yönelik koruma önlemlerinde kapsamlı değişikliğe giderek, ithalat kotalarını yüzde 13-25 oranında daraltacak. Bu kararın özellikle sıcak daldırma galvanizli (HDG) ve soğuk haddelenmiş rulo (CRC) çelik tedarikçileri olan Türkiye, Vietnam ve Japonya’yı etkilemesi bekleniyor.

Şirketler
1️⃣ Rekabet Kurumu, BİM, Migros, Şok Marketler ve Carrefoursa'nın da aralarında bulunduğu gıda perakende sektörü şirketleri ve tedarikçileri hakkında rekabet kanununu ihlal edip etmediklerinin tespiti için soruşturma açtı. BİM, Şok, Migros ve Carrefoursa tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamalarda, Rekabet Kurumu’nun sektörde faaliyet gösteren perakende şirketleri ve tedarikçiler hakkında soruşturma başlattığı bildirildi. BİM’in açıklamasında, soruşturma açılmasının ilgili şirketlerin kanunu ihlal ettiği veya cezai yaptırımla karşı karşıya olduğu anlamına gelmediği vurgulandı. Rekabet Kurumu, 19 Şubat’ta yaptığı açıklamada, BİM’in bir çalışanının iş cihazından veri sildiğinin tespit edilmesi üzerine şirkete 1,3 milyar lira idari para cezası verdiğini duyurmuştu. Şirket, bu cezaya ilişkin hukuki itiraz sürecini başlattığını belirtti.
2️⃣ Kızılbük GYO, çeşitli basın organlarında çıkan Marmaris projesi için yıkım haberleri hakkında KAP’a açıklama yaptı. Şirket, projeye ilişkin yargı sürecinin devam ettiğini ve henüz kesinleşmiş bir yargı kararı olmadığını vurguladı. Yapı ruhsatlarına uygun olarak inşa edilen ve iskan ruhsatı alınmış binaların yıkımının hukuken mümkün olmadığını belirten şirket, şu ana kadar kendilerine hiçbir resmi yıkım kararı tebliğ edilmediğini açıkladı. Basında yer alan bazı haberlerin manipülatif ve yatırımcıları yanıltmaya yönelik olduğunu savunan şirket, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında hukuki sürecin başlatılabileceği uyarısında bulundu.
3️⃣ Türk Hava Yolları, Şubat 2025 dönemine ilişkin yolcu ve kargo trafik verilerini bildirdi. Verilere göre, toplam yolcu sayısı 2024’ün aynı dönemine göre %1,9 düşüşle 6 milyon olarak gerçekleşti. Ancak, dıştan dışa transfer yolcu sayısında artış görüldü. Şubat 2024’te 2,39 milyon olan bu rakam, %2,1 artarak 2,44 milyona ulaştı. THY’nin Şubat 2025 yolcu doluluk oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 0,6 puan artarak %81,9 seviyesine çıktı. Yurt dışı uçuşlardaki doluluk oranı %81,6, yurt içi uçuşlarda ise %85,4 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde toplam arz edilen koltuk kilometre (AKK) %0,5 artarak 18,5 milyar kilometreye çıkarken, taşınan kargo ve posta miktarı %0,5 düşüşle 148,5 bin ton oldu.
4️⃣ Büyük Şefler Gıda CEO’su Altan Kosova, Bloomberg HT yayınında artan giderleri verimlilik önlemleri ile dengelediklerini belirterek, son dönemde yapay zekâ yatırımlarını hızlandırdıklarını vurguladı. Son 1,5 yılda oluşturdukları tedarik zinciri ve lojistik operasyonunun, bu yıl sonuçlara güçlü biçimde yansıyacağını söyleyen Kosova, franchise’lara sattıkları ürünlerin toplam ciro içindeki payının %10 seviyesine ulaştığını ifade etti. Enflasyonun mayıstan itibaren düşüş eğilimine girmesini beklediklerini aktaran Kosova, 2025’in özellikle ikinci yarısından umutlu olduklarını ve 2026’nın şirket için “ayağa kalkış yılı” olacağını dile getirdi. Yurt dışı yatırımlarına değinen Kosova, Avrupa’da daha seçici davranacaklarını ancak Uzak Doğu ve Orta Doğu pazarlarında büyümeye devam edeceklerini söyledi. Şirketin havaalanları duty-free alanlarında faaliyet gösteren bir firma ile yeni anlaşma imzaladığını belirten Kosova, kahve yatırımlarının da sokak dükkânı konseptiyle tamamlanmak üzere olduğunu, 2025 yılında 5-6 noktaya ulaşmayı hedeflediklerini paylaştı. Şirketin hedef FAVÖK marjı ise enflasyon muhasebesiyle birlikte kalıcı olarak %26,5-27 seviyesinde bulunuyor.
5️⃣ Çağdaş Cam CEO’su Serdar Raşit Pirinç, Bloomberg HT yayınında 2024 yılında %18 civarında EBITDA marjı ve %9 net kâr elde ettiklerini açıkladı. Yatırım planlarını yoğun biçimde sürdürdüklerini belirten Pirinç, Manisa’daki yatırımın inşaat kısmının bu yıl içinde tamamlanmasını ve 2026 itibarıyla ciroya katkı sağlayacak yatırımların devreye alınmasını hedeflediklerini ifade etti. Manisa fabrikasında %40’lık kapasite artışı hedefini gerçekleştirdiklerini belirten Pirinç, bu tesisin güneş enerjisi panellerinin ön ve arka camlarını üreten Türkiye’deki tek tesis olduğunu vurguladı. Ayrıca Aydın fabrikasında ısı yalıtımlı cam üretiminde kapasite artırımı yaptıklarını, yeni bantlardan birinin kabul aşamasında olduğunu ve diğerinin de kısa sürede devreye gireceğini söyleyen Pirinç, bu kapasite artışlarının yılın ikinci yarısından itibaren ciroya pozitif yansımasını beklediklerini dile getirdi. Finansal yapılarının güçlü olduğunu vurgulayan Pirinç, aktiflerinin borçlarının üç katına ulaştığını, güçlü bilançoları sayesinde yurt içi ve yurt dışında birleşme, satın alma ve kapasite artırım fırsatlarını değerlendirdiklerini ifade etti. 2025 yılının ekonomik açıdan zorlu geçeceğini tahmin eden Pirinç, buna rağmen 3 milyar TL’lik hasılat hedeflediklerini ve ilerleyen dönemlerde bilançolarının sağladığı likiditenin avantajıyla daha yüksek ciro artışları hedeflediklerini belirtti.
6️⃣ MİA Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Çivi, ForInvest Haber’e verdiği demeçte 2024 yılının şirket için büyüme ve dönüşüm yılı olduğunu ve yılı büyüme hedeflerinin üzerinde tamamladıklarını belirtti. Enflasyon muhasebesinin zorlu etkilerine rağmen hem ciro hem de net kârı artıran şirketlerden biri olduklarını ifade eden Çivi, yüksek finansman maliyetlerine rağmen yeni projelerle yatırım gerçekleştirmeye devam ettiklerini söyledi. Çivi ayrıca İzmir, Eskişehir ve Sakarya’da paylaşımlı elektrikli bisiklet faaliyetleriyle mobilite çözümleri sunan geniş bir ağ oluşturduklarını belirterek, global bir marka olma yolunda yurt dışı pazarlara açılma çalışmalarını hızlandırdıklarını ve Türkiye’de bir e-bisiklet ile batarya üretim tesisi kurmayı planladıklarını ifade etti. Gelirlerinin savunma sanayi, sağlık bilişimi, tesis güvenliği ve akıllı ulaşım/mobilite çözümleri olmak üzere dört temel alandan oluştuğunu kaydeden Çivi, büyük veri ve yapay zeka gibi yenilikçi teknolojilere yatırımlarını artırarak gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi hedeflediklerini aktardı. 2025 yılı içinse, cironun enflasyon üzerinde büyümesiyle birlikte faaliyet kârı ve net kâr marjlarını korumayı amaçladıklarını, ihracat gelirlerinin toplam ciro içerisindeki payının artırılmasının temel öncelikleri arasında yer aldığını sözlerine ekledi.
7️⃣ Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Bloomberg HT’de yılın ilk iki ayında otomotiv pazarında ve satışlarda beklentilerinin üzerinde bir performans gerçekleştiğini ifade etti. Özellikle elektrikli araç modellerine yönelik beklenenden yüksek bir taleple karşılaştıklarını belirten Bilaloğlu, bu yıl tüm markalarında elektrikli araç seçenekleri sunduklarını vurguladı. Ağır vasıta segmentinde de güçlü pazar paylarını daha da genişletmek istediklerini dile getiren Bilaloğlu, geçtiğimiz yıl farklı markaları portföylerine eklediklerini ve bayi ağlarının yeniden yapılandırılmasını bu yıl tamamlayacaklarını söyledi. Volkswagen ID serisinin tamamının Türkiye’ye getirilmesinin önümüzdeki yılı bulacağını kaydeden Bilaloğlu, özellikle ID.4 ve yeni tanıtılan Tyron modeline yönelik tüketici ilgisinin çok yoğun olduğunu ve showroomlarda büyük hareketlilik yaşandığını sözlerine ekledi.
8️⃣ Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, CNBC-e yayınında şirketin önümüzdeki 5 yıl içinde mevcut 10 milyar dolarlık varlık değerini iki katına çıkararak 20 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Alper, mevcut faaliyetlerin yanı sıra enerji ve iklim teknolojileri, malzeme teknolojileri, mobilite çözümleri ve dijital teknolojiler olmak üzere dört yeni alanda yatırıma odaklanacaklarını ifade etti. Özellikle enerji alanında ABD ve Türkiye’de önemli projeler yürüttüklerini vurgulayan Alper, ABD’deki yenilenebilir enerji yatırımlarının 500 MW kapasiteye ulaştığını ve bunu 1 GW seviyesine çıkarmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Çimento işini yapı malzemeleri sektörüne dönüştürmeyi hedeflediklerini ve Çimsa’yı sürdürülebilir yapı malzemeleri yönünde geliştirdiklerini anlatan Alper, İrlanda’daki satın almanın bunun başarılı bir örneği olduğunu ifade etti. Topluluk genelinde 50’den fazla yapay zekâ projesinin devreye alındığını ve yapay zekâ altyapısına yatırım yaparak Türkiye’deki diğer şirketlere de erişim sağlayacaklarını söyledi. Global çapta 17 ülkede üretim tesisleri olduğunu dile getiren Alper, özellikle ABD’de Temsa, Kordsa, enerji teknolojileri ve Çimsa ile yerel üretici konumunda bulunmanın coğrafi çeşitlilik sayesinde düzenli gelir akışı sağladığını kaydetti. Döviz bazlı gelirleri artırmanın stratejik bir öncelik olduğunu ve bu doğrultuda yatırımlarını sürdürdüklerini belirtti.
9️⃣ Ford Otosan Lideri Güven Özyurt, 2024 yılının kapasite artışı ve yeni modellerin üretime girmesiyle büyüme yolunda kritik bir geçiş dönemi olduğunu belirtti. Özellikle entegre batarya üretim tesisleriyle fabrikalarını genişlettiklerini vurgulayan Özyurt, 2025 yılı sonunda şirketin 2021’de başladığı toplam 2 milyar Euro’luk yatırım programını tamamlayacağını ve tüm ürün gamında elektrifikasyon süreçlerini bitireceklerini ifade etti. Geçtiğimiz yıl 330 bin adetten fazla araç ihraç ettiklerini söyleyen Özyurt, bu sayının 2025’te 410-440 bin bandına yükselmesini beklediklerini dile getirdi. Avrupa’da ticari araçta en yüksek üretim kapasitesine sahip şirket olduklarını ve ihracat pazarlarının ağırlıklı olarak Avrupa olmak üzere 86 ülkeye ulaştığını kaydeden Özyurt, Ford Trucks markasının ise Türkiye dahil 40 pazarda faaliyet gösterdiğini ve yenilenen anlaşmayla birlikte yeni pazarlara açılma fırsatı yakalayacaklarını belirtti. 2025 yılı sonu itibarıyla tüm model gamının elektrikli, hibrit ve içten yanmalı motorlu araçların aynı üretim hattında üretilebileceği bir stratejiyle yenileneceğini ve yıl sonunda elektrikli olmayan model kalmayacağını da sözlerine ekledi.
🔟 Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Çakmur, Bloomberg HT yayınında şirketin 2024 yılında zorlu piyasa koşullarına rağmen güçlü bir performans sergileyerek satışlarını %3,4 artırıp 580 bin tona çıkardığını ve katma değerli ürünlerin satış içerisindeki payını %39’dan %42’ye yükselttiğini açıkladı. Bu süreçte finansal borçluluğun azaltıldığına da dikkat çeken Çakmur, üretimin 66 gün durdurularak en büyük fabrikada kapsamlı bir modernizasyon çalışması yaptıklarını ifade etti. Üç fabrikadaki modernizasyonları tamamladıklarını ve servis merkezinin kapasitesini 180 bin tona çıkardıklarını belirten Çakmur, 2025 yılına güçlü şekilde girdiklerini vurguladı. 2025 yılı hedefleri kapsamında, hem hacimde hem de katma değerli ürünlerde %10’un üzerinde büyüme beklediklerini söyleyen Çakmur, bilanço performansını da iyileştirmeyi planladıklarını belirtti. Kuyucak’taki jeotermal enerji yatırımının ilk fazının 2026 yılında devreye gireceğini ve buradan 24 MW üretim kapasitesi elde edileceğini aktaran Çakmur, aynı bölgede seracılık yatırımlarıyla yerel kalkınmaya katkıda bulunmayı hedeflediklerini ve daha uzun vadede bu kapasiteyi dört katına çıkarma planları olduğunu söyledi. Ayrıca şirketin çelik üretimini tamamen kendi bünyesine almayı amaçladığını ve yaklaşık 500 bin ton kapasiteli yeni bir haddehane yatırımı gerçekleştireceklerini duyurdu.
1️⃣1️⃣ Orge Enerji Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Nevhan Gündüz, Bloomberg HT’de şirketin 2024’te iş çeşitlendirmesi sayesinde hedeflerini yakaladığını ve mevcut büyümenin devam ettiğini belirtti. İşlerinin önemli bölümünü metro ve raylı sistemlerin oluşturduğunu ve İstanbul’daki tamamlanmış metro hatlarının üçte birinden fazlasını şirket olarak üstlendiklerini ifade eden Gündüz, Kocaeli ve Bursa metro projelerinde de aktif olduklarını vurguladı. Elektrikli araç şarj istasyonları alanına da giriş yaptıklarını ve %100 yerli yazılım ve donanımla üretilen bu ürünlerin önümüzdeki aydan itibaren piyasaya sunulacağını aktaran Gündüz, havacılık sektöründe İstanbul Havalimanı’nda THY hangarı ve enerji alanında TANAP projesinde faaliyetlerinin başladığını duyurdu. Gündüz, yaklaşık 80 milyon dolarlık iş birikimiyle 2025 yılına güçlü girdiklerini ve yılın ilk iki ayında yaklaşık 10 milyon dolarlık ek iş alındığını kaydetti. Yılın ikinci yarısında ertelenmiş yatırımların devreye girmesiyle 2025’in 2024’ten daha iyi geçeceğini öngördüklerini dile getiren Gündüz, şirketin net finansal borcu olmadığını ve büyümeyi özkaynaklarla sürdürdüklerini belirtti. Yurtdışında şu an aktif bir proje yürütmediklerini, ancak fırsatlara açık olduklarını ifade eden Gündüz, Suriye ve Ukrayna gibi bölgelerde normalleşmenin ardından elektrik malzemesi ticaretinde ivmelenme beklediklerini ekledi.
1️⃣2️⃣ Naturelgaz Genel Müdürü Hasan Tahsin Turan, Bloomberg HT’de şirketin doğalgaz pazarında %37’lik bir pazar payına ulaştığını, taşımalı doğalgaz hizmetinde ise 235 noktadan 130’dan fazlasına hizmet verdiklerini söyledi. Gidilen bölgelerde toplamda 1,7 milyon kişiye ulaştıklarını belirten Turan, şehir gazı iş kolunun şirket hacmindeki payının %50’yi aştığını, iş hacminin %15’ini ise kamu kurumlarıyla yürüttüklerini dile getirdi. Pandemi sonrası dönemde yaptıkları yatırımların şirketin hacmini ve metreküp başına kârlılığı artırdığını kaydeden Turan, doğal gaz fiyatlarındaki değişimin şirket performansını olumsuz etkilemediğini aktardı. Güneş enerjisi (GES) yatırımlarında son aşamaya geldiklerini ve projenin mayıs ayında devreye alınacağını söyleyen Turan, bu yatırımın aylık 10 milyon dolarlık enerji maliyeti tasarrufu sağlayacağını ifade etti. Yurtdışı açılımlarına da değinen Turan, özellikle Afrika kıtasında iki farklı noktada Türkiye’deki iş modellerini hayata geçirmek için çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.