Globalde risk iştahı zayıflıyor (Cumartesi Okumaları)
Tarım Dışı İstihdam globalde bütün riskli varlıkları baskılarken, Borsa İstanbul da nasibini aldı. Gün içi 10.038 seviyelerini gören Borsa İstanbul, TDİ ardından 9.910 seviyesinde haftayı kapattı. Bir çeyrekte 100 baz puan faiz indiren Fed’in 2025’te faiz indirimi beklentileri bire indi. ABD’de ekonomi çok sıcak. Enflasyona olan yansımaları merak ediliyor.
Okuma süresi: 10 dakika 45 saniye.
Makroekonomi-Jeopolitik-Yurtdışı
1️⃣ Dün bütün riskli varlıklarda Tarım Dışı İstihdam (TDİ) etkisini gördük. Aralıkta ABD'de beklenenden çok daha güçlü bir istihdam artışı gerçekleşti. 256.000 yeni iş eklenirken, işsizlik oranı %4,1'e düştü. ABD 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirileri, sırasıyla %4,78 ve %4,362 seviyelerine yükseldi. Fed’in iştahlı faiz indirimi beklentileri azalıyor. Dolar Endeksi %0,45 artış gösterirken, Euro %0,52 değer kaybetti. Enflasyon baskıları azalmış görünse de, iş gücü piyasası güçlü olduğu sürece Fed’in faiz indirimine gitmesi olası görünmüyor. Piyasa beklentileri, Fed’in faiz oranlarını Eylül ayına kadar düşürmeyeceği yönünde değişti. Güçlü istihdam verileri, ABD ekonomisinin yeniden hız kazanacağına dair beklentileri artırıyor. Dün veri sonrasında da Borsa İstanbul’da da satışlar görüldü.
2️⃣ Sanayide dün iki önemli veri aldık. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Kasım 2024 sanayi üretim endeksi verileri, sanayi üretiminde beş aylık negatif seyrin ardından ilk kez pozitif değer alındığını gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 artış kaydederken, arındırılmamış sanayi üretim endeksi de yıllık bazda yüzde 0,8 yükseldi. Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü yıllık bazda yüzde 6,6 düşüş gösterirken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,2 artış kaydetti. En dikkat çekici artış ise elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe yüzde 11,1 ile yaşandı. İstihdamda sıkılık devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Kasım 2024 iş gücü istatistikleri, işsizlik oranında sınırlı bir iyileşmeye işaret etti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaş grubundaki işsiz sayısı, bir önceki aya kıyasla 84 bin kişi azalarak 3 milyon 72 bin kişiye geriledi. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık azalışla yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayına göre işsizlik oranında 0,4 puanlık düşüş kaydedildi.
3️⃣ Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MÜSİAD'ın düzenlediği 2024 Değerlendirme ve 2025 Beklentileri Toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye ekonomisinde kırılganlıkların azaldığını söyleyen Şimşek, makro finansal istikrarın güçlendiğini vurguladı. Şimşek, “Deprem sonrası bütçe disiplini sağladık. Dezenflasyon başladı ve cari açık dramatik bir şekilde azaldı. Brüt dış finansman ihtiyacımız azalıyor. Rezervlerimiz arttı ve dış borç çevirme oranlarımız daha düşük maliyetlerle gerçekleşiyor. Türkiye'nin risk primi düştü, dış finansmana erişim sorunumuz kalmadı" dedi. Bütçe disiplininin önemine vurgu yapan Şimşek, alınan vergi artırımı kararlarının zorunlu olduğunu belirtti. Şimşek, “Kimse yüksek vergi istemez, bunu anlıyorum. Ancak deprem yaralarının sarılması için tedbirler almak zorundaydık. Geçen yıl bütçe açığını yüzde 5,2 ile sınırladık ve bu açığın üçte ikisi deprem kaynaklıydı. Tedbir almasaydık çok daha kötü sonuçlarla karşılaşabilirdik" dedi. Enflasyonla mücadelede ilerleme kaydettiklerini belirten Şimşek, “Enflasyonda birkaç puanlık sapma yaşansa da dezenflasyon süreci başladı. Hedefimiz bu yıl yüzde 20 seviyesine, 2026'da ise yüzde 10'un altına çekmek. Ancak hizmet sektörü enflasyonunda katılık var ve bu katılığı kırmak zaman alacak" dedi.
4️⃣ Üç yabancı kurumdan Türkiye makro beklenti raporları aldık bu hafta. Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yıl sonunda yaptığı beklentilerin üzerindeki faiz indiriminin Türk hisse senetlerine sağladığı olumlu etkileri göz önünde bulundurarak, Türk hisse senetleri için tavsiyesini "piyasa altı getiri" seviyesinden "piyasaya paralel getiri" seviyesine yükseltti. Bank of America (BofA) Securities, 2025 yıl sonu için dolar/TL tahminini 44 seviyesinden 41’e revize etti. BofA’nın yayımladığı son raporda, mevcut piyasa koşulları ve para politikası değerlendirilerek TL’nin reel olarak değer kazanmaya devam edeceği ancak bu değerlenme için alanın daraldığı ifade edildi. Ayrıca, Türkiye’de pozitif reel faizlerin korunmasının TL cinsinden tasarrufların cazip kalmasını sağlayacağı belirtilerek, “Öngörülen faiz indirimlerine rağmen, pozitif reel faizler sürdüğü sürece TL tasarruflarının yıl boyunca cazip olmaya devam edeceğini düşünüyoruz" denildi.BBVA Research, Türkiye için 2025 yılı sonu enflasyon tahminini %26,5 seviyesinde korudu. Kurum, ilk çeyrekte yıllık enflasyonda iyileşme beklentisinin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine devam etmesi için alan yaratabileceğine işaret etti. Raporda, asgari ücret artışının beklentilerin altında kalması ve bazı yönetilen fiyat ayarlamalarının sınırlı tutulması nedeniyle son dönemde aşağı yönlü risklerin öne çıktığı vurgulansa da, yüksek enflasyon beklentileri ve güçlü atalet gibi faktörlerin yukarı yönlü riskleri artırdığına dikkat çekildi.
5️⃣ İkinci Trump dönemine sayılı gün kaldı. Donald Trump’ın 20 Ocak'ta ikinci dönemine başladığında, yatırımcıların merakla beklediği politikaların etkileri görülmeye başlanacak. The Economist’in analistlerle yaptığı görüşmelerden çıkan ortak fikirlere göre, yatırımcılar Trump’ın bazı gümrük tarifelerini artırmasını bekliyor. Ayrıca yatırımcılar, Trump’ın ek borçlanma politikalarının ABD Hazine tahvillerinde dalgalanmalara yol açabileceğinden ve bunun diğer varlık fiyatlarını da istikrarsızlaştırabileceğinden endişe ediyor. Döviz piyasalar için de beklentiler doların güçlenmesi yönünde. Yatırımcılar, Trump politikalarının ABD mallarını daha pahalı hale getireceğini ve ihracatçı ülkelerin para birimlerine olan talebi düşüreceğini düşünüyor. Ayrıca doların küresel belirsizlik dönemlerinde güvenli liman olarak görüldüğünü de unutmamak lazım.
6️⃣ Son dönemde Çin’den ekonomik aktiviteye yönelik olumsuz haberler gelmeye devam ediyor. Çin’in kısa vadeli tahvil getirileri %1’in altına düşerek Japonya’nın seviyelerinin aşağısına geldi ve bu durum Çin ekonomisinin uzun vadeli durgunluk riskiyle karşı karşıya olduğuna dair endişeleri artırıyor. Pekin yönetiminin ekonomiyi canlandırmak ve tüketici talebini artırmak için uyguladığı teşvik paketleri beklenen etkiyi yaratamadı. JP Morgan’a göre Çin’den büyük miktarda sermaye çıkışı gerçekleşiyor. Çin’deki bu tablo, Japonya’nın 1990’larda yaşadığı deflasyon sarmalını akıllara getiriyor. Çin, son dönemde birçok teşvik paketi açıkladı. Ancak şu ana kadar açıklanan önlemler, hükümetin umduğu etkiyi yaratmadı. Son açıklanan teşvik paketinde ev aletleri, telefon, tablet ve akıllı saat alımlarında 6.000 yuan’a (818 dolar) kadar sübvansiyon sağlanması, elektrikli ve hibrit araçlar için hurda programı yeniden devreye girmesi ve fabrikaların yeni sanayi ekipmanları alımlarında para iadesi alabilmesi yer alıyor. Çin’in ‘bilanço durgunluğu’ (balance sheet recession) adı verilen bir ekonomik tuzağa düşmesinden endişe duyuluyor. Bu durum, şirketler ve hanehalklarının, harcama ve yatırım yapmak yerine borçlarını geri ödemeye öncelik vermesi anlamına geliyor.
Sektörler
1️⃣ Otomotivde geçen senenin rekoru tazelendi. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılı boyunca otomobil ve hafif ticari araç pazarı toplamda 1 milyon 238 bin 509 adede ulaştı. Geçen sene toplam pazar 1 milyon 232 bin 635 adetti. Aralık ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 artarak 170 bin 249 adetlik satış gerçekleştirdi. Aralık ayı satışları, son 10 yıllık ortalama satışlara göre yüzde 43,1 artış gösterdi. Otomobil pazarı bu dönemde 10 yıllık ortalamalara göre yüzde 49,6, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 22,8 yükseldi. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, 2025 projeksiyonu için matrah güncellemesinin önemine değindi. 2025 yılı beklentilerini de paylaşan Bozkurt, otomobil pazarının beklenmedik bir gelişme olmadığı sürece 1 milyonun altına düşmesini beklemediklerini ifade etti. Otomotiv bültenimize için linkten erişebilirsiniz.
2️⃣ Brent petrol son 3 ayın en yüksek seviyesini görerek 80 doları da aştı. Petroldeki bu yükselişin arkasında bir değil birkaç sebep bulunuyor. En majör etki OPEC+ kesintileri. Üretimini artırması beklenen Suudi Arabistan üretimini sabit tutarken, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bakım çalışmaları nedeniyle günlük üretim 50.000 varil azaldı. Bu durum, son iki aydır artan OPEC üretim trendini tersine çevirdi. İkinci etki Kuzey Avrupa ve ABD’deki aşırı soğuk hava koşulları. Bu durum, Kuzey Yarımküre'deki petrol ve enerji stokları üzerinde baskı yaratarak fiyatları yukarı çekiyor. Son olarak da ABD’nin Rus petrolüne yönelik son yaptırımları dikkat çekiyor. Görev süresi sona ermek üzere olan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın petrol ihracatını hedefleyen en geniş yaptırım paketini açıkladı. ABD Hazine Bakanlığı, Rus petrolünü taşıyan tankerler ve Rusya merkezli deniz sigortası sağlayıcılarına yaptırım uygulanacağını duyurdu. Petrolde haber akışları önemli olmaya devam edecek. Rusya'ya yönelik daha geniş kapsamlı yaptırımlar, küresel enerji arzını etkileyebilir ve özellikle Avrupa ile Asya’nın enerji güvenliğinde sorunlara yol açabilir. Enerji bültenimize linkten erişebilrisiniz.
3️⃣ 2024 yılı, güneş enerjisinde önemli bir sıçramaya sahne oldu. Bu artışın büyük kısmı, Çin’in %44’lük üretim artışıyla gerçekleşti. Ancak sektör, yatırımcı güvenini sarsan bazı gelişmelerle karşı karşıya kaldı. Önde gelen güneş enerjisi şirketlerinin hisse fiyatları düşerken, Sunpower’ın iflası sektördeki sorunların altını çizdi. Sorunların başında, düşük maliyetli rakiplerle artan rekabet, iş gücü sıkıntıları ve finansman maliyetlerinin artması geliyor. Buna rağmen, Avrupa ve ABD, güneş enerjisi üretiminde güçlü kalmaya devam etti. Avrupa 338 TWh, ABD ise 283 TWh güneş enerjisi üretti. Çin, güneş elektriğinde lider konumunu koruyor. Ancak yerel büyümenin yavaşlamasıyla birlikte ihracatın artması ve globalde panel fiyatlarının baskılanması söz konusu. Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Avrupa’da enerji fiyatlarının yükselmesiyle fotovoltaik panellere olan talep büyük bir artış gösterdi. Ancak 2024 yılında pazar küçüldü ve beklenen büyüme hızını sürdüremeyen birçok şirket zor durumda kaldı. Financial Times’a konuşan LCP Delta şirketinin güneş ve batarya bölüm başkanı Dina Darshini, “Piyasadaki birçok şirket çift haneli büyüme oranlarının devam edeceğini düşündü. Ancak tam tersi oldu. Pazar küçüldü ve daha fazla oyuncu daha küçük bir pay için mücadele ediyor” dedi.
4️⃣ Baltık Kuru Yük Endeksi 79 puan artarak 1.048 seviyesine ulaştı. Bu toparlanmanın ana nedeni, demir cevheri ve kömür gibi ana emtiaları taşıyan capesize segmentindeki güçlü artış. Capesize gemilerinin günlük kazançları 2.357 dolar artarak 12.010 dolara ulaştı ve segment haftalık bazda %5,3 yükseldi. Capesize segmentindeki artış, Çin’in demir cevheri ve kömür talebindeki artışına işaret ediyor. Ancak daha küçük gemi segmentlerinde durum farklı. Panamax endeksi, özellikle tahıl ve kömür taşımacılığında yaşanan zayıflık nedeniyle 2023 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Segmentlerdeki ayrışma dikkat çekici. Çin’in ekonomik teşvik çabaları, bazı sektörlerde toparlanmayı hızlandırıyor. Ancak mevsimsel talep düşüşü ve küresel ticaretteki belirsizlikler, deniz taşımacılığındaki kırılganlığı sürdürüyor.
5️⃣ İhracatçı 2025’e umutla başladı. Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçlarına göre, Türkiye’nin ihracat ve ithalat beklentilerinde 2025 yılının ilk çeyreği için iyimser bir tablo ortaya çıktı. 2025 yılı 1. çeyrek İhracat Beklenti Endeksi bir önceki çeyreğe göre 2,4 puan artarak 101,3 seviyesinde gerçekleşti. Bu değer, ihracatçıların gelecek döneme dair beklentilerinin olumlu olduğunu gösterdi. Endekste yer alan sorulara verilen yanıtlar, özellikle ihracat sipariş düzeyi ve gelecek 3 aya ilişkin sipariş beklentileri sayesinde endeksin artış yönünde etkilenmesine neden oldu.
Şirketler
1️⃣ Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, 5G geçiş sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’de 5G uyumlu telefon oranının şu anda yüzde 15 seviyesinde olduğunu belirten Koç, önümüzdeki üç yıl boyunca Türkiye’deki telefonların 5G’ye dönüşümünü hızlandırmak için kampanyalar yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, Türkiye’de telefon üretimi yapan uluslararası teknoloji firmalarıyla ortaklık görüşmeleri yaptıklarını açıkladı. Koç, 4G ihalesinden devletin 4,5 milyar Euro gelir elde ettiğini hatırlatarak, benzer bir gelir beklentisinin 5G ihalesinde de oluşabileceğini ancak bu durumun operatörler üzerinde büyük bir finansal yük yaratacağını vurguladı. “5G ihalesinde ödemenin tek seferde yapılması yerine, gelirden pay alma modeli ya da 10 yıla yayılan taksitli bir ödeme sistemi uygulanması için Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor” diyen Koç, bu şekilde operatörlerin finansal olarak zora girmeyeceği bir yapı oluşturulmasının daha sağlıklı olacağını belirtti.
2️⃣ Rekabet Kurumu, Stellantis N.V.'nin Türkiye'deki yerel dağıtım işini Tofaş Türk Otomobil Fabrikası'na satma planını yeniden değerlendirmek üzere dün toplanma kararı aldı. Bloomberg News'un konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, daha önce 400 milyon euroluk (420 milyon dolar) bu anlaşma, iki şirketin düzenleyici kaygıları gidermek için yeterli taahhütte bulunmaması gerekçesiyle Rekabet Kurumu tarafından reddedilmişti. Yeni toplantıda önceki itirazların gözden geçirilmesi ve anlaşmanın onaylanıp onaylanmayacağına ilişkin nihai bir karar verilmesi bekleniyor.
3️⃣ Türk Hava Yolları (THY), Aralık 2024 dönemine ilişkin operasyonel verilerini açıkladı. Aralık ayında toplam yolcu sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 artış göstererek 6,4 milyon olarak gerçekleşti. Dıştan dışa transfer yolcu sayısı ise yüzde 6,2 artışla 2,8 milyon oldu. Yolcu doluluk oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 0,8 puanlık artışla yüzde 80,7 seviyesine ulaştı. THY’nin uçuş kapasitesini ifade eden Arz Edilen Koltuk Kilometre (AKK), Aralık 2023 döneminde 19,8 milyar seviyesindeyken, Aralık 2024 döneminde bu rakam yüzde 7,7 artışla 21,3 milyar olarak ölçüldü.
4️⃣ TAV Havalimanları'nın "Yatırımcı Sunumu"nda paylaşılan bilgilere göre, şirketin 2024 yılındaki toplam yolcu sayısı 106,5 milyon olarak gerçekleşti. Bu rakam, bir önceki yıl olan 2023'e göre yüzde 11,5 artış anlamına geliyor. Özellikle dış hat yolcu sayısındaki artış dikkat çekti. 2024 yılında TAV’ın hizmet verdiği havalimanlarında dış hat yolcu trafiği yüzde 13'ün üzerinde artış gösterdi. Antalya Havalimanı’nda 2024 dış hat yolcusu, 2023'e göre yüzde 7 artış gösterdi. Ankara Esenboğa Havalimanı’nda dış hat yolcu sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 14 arttı. Almatı Havalimanı’nda ise dış hat yolcu sayısı 2023'e kıyasla yüzde 24 arttı.
5️⃣ Tatlıpınar Enerji Genel Müdür Yardımcısı Derya Deniz Yılmaz, şirketin yatırımları ve gelecek hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Yatırımcılarımıza verdiğimiz tüm sözleri tutuyoruz. Kapasite artışlarına yönelik alt çalışmalarımızı durmaksızın sürdürüyoruz” diyen Yılmaz, şirketin büyüme stratejilerinin enerji piyasasında güçlü bir pozisyon kazandırmaya devam ettiğini vurguladı. Yılmaz, özellikle rüzgar enerjisi santrallerinin (RES) Tatlıpınar Enerji’nin güçlü olduğu alanlardan biri olduğunu belirterek, “Bugüne kadar 600 MW’ın üzerinde proje geliştirdik. Şu anda 317 MW kurulu güce sahibiz. Hedefimiz ilk etapta 500 MW’a, ardından 1000 MW’a ulaşmak” ifadelerini kullandı. Şirketin hem RES hem de güneş enerjisi santrallerinde (GES) güçlü pozisyonlara sahip olduğunu belirten Yılmaz, yenilenebilir enerji projelerinin hızla büyümesini hedeflediklerini söyledi.
6️⃣ Kervan Gıda Genel Müdürü İdris Can, şirketin ihracat ve yatırım stratejilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Can, “İhracatçı bir şirketiz. Türkiye’de ürettiğimiz malların %70’ten fazlasını 85’i aşkın ülkeye ihraç ediyoruz” diyerek global pazarda güçlü bir konumda olduklarını vurguladı. Enflasyonun döviz kurlarından daha hızlı artmasının kendilerini farklı stratejilere yönelttiğini söyleyen Can, “2024’te otomasyon tarafında yatırımlar yaptık ve toplam yatırım tutarımız 40 milyon Euro’ya yaklaştı. Bizim açımızdan en önemli yatırım ise GES (Güneş Enerjisi Santrali) oldu. Bu yatırımın karşılığını 2025’te almaya başlayacağız” ifadelerini kullandı. Kervan Gıda’nın yurtdışı yatırımlarına da değinen Can, “2021’de Polonya’ya, 2024’te ise Mısır’a yatırım gerçekleştirdik. Polonya’da uzak lokasyondaki işi devredip mülkü satarak ana şirketimize 10 bin tonluk yatırım yaptık. Polonya’da gıda takviyesi alanında en büyük şirketiz ve Avrupa’daki ayak izimizi genişletmek istiyoruz” dedi. 2024 yılını %10-11 civarında bir büyümeyle kapattıklarını açıklayan Can, “2025’te bu büyümenin biraz daha üzerinde olmasını bekliyoruz. Konsolide ciromuz 2024’te 345 milyon dolar oldu. 2025’te %12-13 civarında bir büyüme yakalarsak bizim için iyi bir yıl olacak” ifadelerini kullandı.
7️⃣ Derimod Başkan Yardımcısı Murat Zaim, şirketin 2024 yılı performansı ve gelecek dönem yatırımlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Zaim, “2024 yılını %60 oranında bir ciro artışıyla 6 milyar TL’nin üzerinde bir konsolide ciro ile kapattık” dedi. Bu rakamın enflasyon muhasebesi öncesi ana şirket cirosu olduğunu belirten Zaim, şirketin son dört yıldır güçlü bir büyüme temposu yakaladığını vurguladı. “Döviz bazında ciromuzu 2 katına çıkardık. Toplamda yaklaşık 2,5 milyon ayakkabı ve çanta ile 250 bine yakın giysi sattık” diyerek, satış hacmindeki artışa dikkat çekti. Derimod’un mağaza ağı hakkında da bilgi veren Zaim, “Yurt içinde 94, yurt dışında 20 mağazamız bulunuyor. 2025 yılı için yeni mağaza yatırımlarımız olacak. Özellikle Anadolu özelinde büyüme politikamız var” ifadelerini kullandı. Şirketin e-ticaret alanında önemli bir yol kat ettiğini belirten Zaim, “E-ticaret bizim için çok önemli bir alan haline geldi. İşimizin %20’sini artık e-ticaret üzerinden yapıyoruz. Bu da yaklaşık 25 mağazaya denk gelen bir iş hacmi anlamına geliyor. E-ticaret tarafında yatırımlarımız devam edecek” dedi.
8️⃣ SOCAR Türkiye, 'Master Plan' adı verilen çalışma kapsamında Petkim’in üretim kapasitesini yaklaşık 7 milyar dolarlık bir yatırımla artırmayı planlıyor. Petkim Genel Müdürü Kanan Mirzayev, yatırım için detaylı mühendislik çalışmalarının Mayıs 2025’te başlayacağını ve 18-24 ay içinde nihai yatırım kararının alınacağını belirtti. Mirzayev, inşaat faaliyetlerinin 2027 yılında başlaması halinde, projelerin tamamlanarak 2031-2032 yıllarında üretime geçmesinin öngörüldüğünü ve Petkim’in Türkiye’deki pazar payının üç katına çıkacağını ifade etti.
9️⃣ Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), hastane işletmecisi ve müteahhitlik şirketi Akfen İnşaat'ın halka arzına onay verdi. SPK tarafından yayımlanan bültene göre, halka arzda 636,5 milyon lira olan şirket sermayesi artırılacak ve bu kapsamda 66,8 milyon lira nominal tutarda yeni hisse ihraç edilecek. Bunun yanı sıra mevcut ortaklardan Akfen Holding, elindeki 28,6 milyon lira nominal tutarda hisseyi satışa sunacak. Halka arz, hisse başına 38,7 lira fiyatla yapılacak. Ek satış dahil tüm hisselerin satılması halinde, halka arzın toplam büyüklüğü 3,7 milyar lira olacak. Şirketin halka açıklık oranı yüzde 15 seviyesine ulaşacak.