Yön bulmak zor
20 Mayıs Salı gününden herkese günaydınlar, Fintables Bülten’e hoş geldiniz.
☑ Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürmesiyle haftaya satış baskısıyla başlansa da, sonrasında S&P 500’de toparlanma gördük. Fed üyelerinin temkinli söylemleri, faiz indirimi beklentilerinin ertelenmesine sebep oluyor.
☑ Trump ve Putin’in görüşmesi, Ukrayna savaşında ilk kez ciddi bir diplomatik açılım sinyali verirken, taraflar arasında müzakerelerin başlaması için temel konularda büyük görüş ayrılıkları sürüyor. Ateşkesin şartları, NATO üyeliği ve silah desteği gibi kritik başlıklar masadayken, sürecin uzun ve zorlu olması bekleniyor.
☑ Perşembe günü Merkez Bankası’nın Enflasyon Raporu sunumu piyasaların odağında olacak. %24 olan 2025 yıl sonu enflasyon tahmininde revizyon olup olmayacağını izleyeceğiz.
☑ Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar Ekonomi Forumu’na katılmak üzere bugün Doha’ya gidiyor. Şimşek, küresel büyüme ve bölgesel işbirliği konularının ele alınacağı üst düzey panelde konuşacak.
Okuma süresi: 3 dakika 52 saniye.
Ajanda
1️⃣ Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayına ilişkin Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni, nisan ayına ilişkin Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi'ni, mayıs ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksi'ni açıklayacak.
2️⃣ Hazine ve Maliye Bakanlığı, altın tahvili ile altına dayalı kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek.

30 yıllık devlet tahvili hareketi
Küresel piyasalar
Küresel piyasalarda haftaya Moody’s’in ABD kredi notunu indirmesiyle başladık. Bu haber, seansın başında satış baskısı yaratırken özellikle uzun vadeli tahvillerde %5 seviyesinin test edilmesine neden oldu. Ancak sonrasında toparlanma gördük. S&P 500 kayıplarını telafi etti, ABD 10 yıllıkları %4,48’e çekildi. Not indiriminin gerekçesi ABD’nin artan bütçe açıkları. Açık, GSYH’nin %6,4’üne ulaşmış durumda. Hafta sonu açıklama yapan Hazine Bakanı Bessent, hükümetin harcamaları kısma ve ekonomiyi büyütme hedefini yineledi. Ayrıca Fed üyelerinin indirim için temkinli açıklamalarını dinledik. New York Fed Başkanı Williams ve Atlanta Fed Başkanı Bostic, haziran ya da temmuz aylarında indirimin gündeme gelmesini beklemediklerini söyledi. Açıklamalar, eylül ayı öncesinde indirim ihtimalini azaltıyor.
Sektörel cephede öne çıkan başlıklar vardı. United States Steel hisseleri, Japon Nippon Steel’in birleşme planıyla yükseldi. Super Micro Devices, Suudi Arabistan ile 20 milyar dolarlık AI donanım anlaşması sonrası %44 değer kazandı. Coinbase, siber saldırı sonrası toparlandı ve Capital One’ın Discover’ı satın almasıyla boşalan yer için 19 Mayıs itibarıyla S&P 500’e girdi. Haftayı %33 yükselişle kapattı. Şu an kısa vadede piyasa, not indirimi gibi başlıkları sindirip yükselişi sürdürmeye çalışıyor. Fed üyelerinin açıklamaları ve faiz patikasına dair sinyaller belirleyici olmaya devam edecek.

Trump-Putin
Trump ve Putin arasında dün gerçekleşen iki saatlik telefon görüşmesi, Ukrayna-Rusya savaşında uzun süredir ilk kez ciddi bir diplomatik açılımın işareti olarak değerlendiriliyor. ABD Başkanı Trump, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna’nın derhal ateşkes ve daha da önemlisi savaşın sona erdirilmesi için müzakerelere başlayacağını duyurdu. Trump, görüşmeyi “oldukça olumlu ve yapıcı” olarak tanımladı ve müzakerelerin Vatikan’da devam etmesini teklif ettiğini söyledi. Putin ise yaptığı ayrı bir açıklamada görüşmeyi “açık sözlü ve faydalı” olarak niteledi. Ancak Rus tarafı, müzakerelerin başlaması için bazı temel koşulların yerine getirilmesi gerektiğini savunuyor. Bu koşullar arasında Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi, ordusunun sınırlandırılması, Batı’dan aldığı silah desteğinin sonlandırılması gibi uzlaşması zor konular yer alıyor.
Şu anda müzakerelerin nerede yapılacağı net değil ama Vatikan, İstanbul ve İsviçre gibi tarafsız bölgeler üzerinde duruluyor. Avrupa liderleri bu süreci teknik düzeyde izlemeye ve gerektiğinde yeni yaptırımlarla baskıyı artırmaya hazırlanıyor. Öte yandan Putin, öncelikle savaşın altındaki nedenlerin çözülmesi gerektiğini savunarak diplomatik süreci zamana yaymaya çalışıyor. Zelenskiy ise en başta bir 30 günlük ateşkes talep ediyor ama Rusya bunu reddediyor. Tarafların beklentileri birbirinden oldukça uzak. Bu yüzden gerçek bir barış anlaşmasına ulaşmak için atılacak adımların uzun ve zor olacağı görülüyor.

Enflasyon Raporu
Perşembe günü gözler Merkez Bankası’nda olacak. Enflasyon Raporu 2025-II’nin sunulacağı toplantı, Başkan Fatih Karahan’ın kamera karşısına geçeceği ve hem sunum yapıp hem de soruları yanıtlayacağı bir formatta gerçekleşecek. Toplantı, İstanbul Finans Merkezi’nde saat 10.30’da başlayacak ve TCMB’nin dijital kanallarından canlı yayınlanacak.
Piyasalar açısından toplantının en kritik başlığı, 2025 yılı enflasyon tahmininde herhangi bir revizyon yapılıp yapılmayacağı. Halihazırda Merkez Bankası yıl sonu enflasyonunun %19–%29 bandında, orta noktası %24 olacak şekilde gerçekleşmesini bekliyor. Ancak Piyasa Katılımcıları Anketi’nde tahminler %30’un üzerinde şekilleniyor. Hatırlatmak gerekirse, önceki raporda 2025 için %24 tahmini açıklanmış, 2026 için tahmin %12 olarak korunmuş ve 2027 sonunda ise enflasyonun %8’e düşmesi hedeflenmişti.
Atıştırmalıklar
🌐 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenecek Katar Ekonomi Forumu’na katılmak üzere bugün bölgeye gidiyor. Forum kapsamında “Küresel Büyüme ve Jeoekonomi” başlıklı üst düzey oturumda panelist olarak yer alacak olan Şimşek’e, Katar Maliye Bakanı Ali Bin Ahmed Al-Kuwari ve Suudi Arabistan Ekonomi ve Planlama Bakanı Faysal el-İbrahim eşlik edecek. Panelde küresel ekonomik görünüm, büyüme dinamikleri ve bölgesel işbirliği gibi başlıklar masaya yatırılacak. Şimşek, ziyaret kapsamında ayrıca Katarlı iş insanlarıyla bir araya geleceği reel sektör toplantısında yatırım ve ticaret fırsatlarını değerlendirecek, finans sektörü temsilcileriyle yuvarlak masa toplantısına katılacak.
🇪🇺 AB Komisyonu’nun “2025 İlkbahar” ekonomik tahmin raporuna göre, Avrupa ekonomisi yılı beklentilerin üzerinde bir zeminde karşılasa da, küresel ticaretin zayıflaması ve ABD’nin korumacı politikaları nedeniyle büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edildi. AB için 2025 büyüme beklentisi %1,1’e, Euro Bölgesi için %0,9’a çekilirken, enflasyonun bu yıl %2 civarında kalıp 2026’da hedefe yaklaşması bekleniyor. Türkiye için ise sıkı para politikası ve düşük enerji fiyatlarının desteğiyle enflasyonda düşüşün süreceği, büyümenin 2025’te %2,8, 2026’da %3,5 olacağı öngörülüyor. Raporda küresel ticaret gerilimlerinin risk oluşturduğu vurgulanırken, AB’nin rekabet gücünü artırması gerektiği mesajı verildi.
🇨🇳 Çin, zayıf iç talep ve ticaret gerilimlerinin büyümeyi baskıladığı bir dönemde ekonomiyi desteklemek için yedi ay sonra ilk kez faiz indirimine gitti. Bugün açıklanan kararla, Çin Merkez Bankası 1 yıllık kredi faiz oranını %3,1’den %3,0’a, 5 yıllık kredi faiz oranını ise %3,6’dan %3,5’e çekti. Bu adım, geçen ekim ayında yapılan 25 baz puanlık indirimin ardından gelen ilk gevşeme hamlesi olurken, Pekin’in büyümeyi destekleme yönündeki kararlılığını da yeniden ortaya koymuş oldu.