AKSA Ne İş Yapıyor?
Aksa Akrilik’in ana faaliyet konusu sentetik elyaf üretimidir. Sentetik elyaf iplik yapımında kullanılan lifli maddeler arasından yüne en çok benzeyen elyaf türüdür. Genellikle giyim ve ev tekstili sektöründe kullanılmakla birlikte otomotiv, enerji, inşaat gibi çeşitli endüstriyel alanlarda da dış mekan akrilik elyafı olarak adlandırılan teknik kullanım alanı bulabilmektedir.


Aksa Akrilik’in ana faaliyet konusu sentetik elyaf üretimidir. Sentetik elyaf iplik yapımında kullanılan lifli maddeler arasından yüne en çok benzeyen elyaf türüdür. Genellikle giyim ve ev tekstili sektöründe kullanılmakla birlikte otomotiv, enerji, inşaat gibi çeşitli endüstriyel alanlarda da dış mekan akrilik elyafı olarak adlandırılan teknik kullanım alanı bulabilmektedir.
Sermaye Yapısı
Aksa Akrilik faaliyetlerini Akkök Holding çatısı altında sürdürmektedir. Temelleri 1952 yılında atılan Akkök Holding; Türkiye ve yurt dışında kimya, enerji, kompozit ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren 20'nin üzerinde operasyonel şirket ve üretim tesisinde yatırımları bulunan, Türkiye'nin en köklü kuruluşlarından biridir. Aksa'nın diğer bir ortağı yapı malzemeleri ve teknik hırdavat ürün gruplarında faaliyet gösteren Emniyet Ticarettir.
Faaliyetlere Genel Bakış
Aksa Türkiye’nin akrilik elyaf ihtiyacını karşılamak üzere ilk kez 1969 yılında Yalova’da kurulmuş, 1971 yılında da yıllık 5 bin tonluk kapasiteyle üretime başlamıştır. Günümüzde ise yıllık 300 bin tonun üzerinde üretim kapasitesi ile Türkiye’nin tek, dünyanın da en büyük akrilik elyaf üreticisi konumuna ulaşılmıştır.
Türkiye’de %85’lere varan bir pazar payıyla çalışmakla birlikte dünyada da teknik elyafta %50’nin üzerinde, akrilik elyafta %25’lere varan pazar payı bulunmaktadır. İhracat faaliyetlerine ilk kez 1977 yılında başlayan şirketin güncel durumda 5 kıtada 50’den fazla ülkede 300’e yakın müşterisi bulunmakta ve toplam üretimin yaklaşık onda üçlük bölümü ihraç edilmektedir.

Tekstil ve teknik elyafları dışında şirketin biraz daha yakın tarihli bir diğer iş kolu karbon elyaftır. Karbon elyaflar elektrik iletken, ısı yalıtkan nitelikli, çelikten 4 kat dayanıklı ve 5 kat hafif olan, başta rüzgar türbini olmak üzere savunma, havacılık ve inşaat sektörlerinde kullanım alanı bulan bir üründür. Karbon elyaf üretimleri Aksa Akrilik’in %50 müşterek yönetime tabi ortaklığı olan DowAksa çatısı altında yapılmaktadır. Yıllık 9 bin tonun üzerinde üretim kapasitesine sahip olan DowAksa’nın, ana hedef kitle olan sektörlerdeki lider global şirketler ile uzun vadeli ticari ve stratejik ürün geliştirme anlaşmaları mevcuttur.
2021 yılında, şirketin akrilik elyafa yeni kullanım alanları bulma çalışması kapsamında kurduğu yeni bir marka ve ürün Aksafil’dir. Aksafil'de triko, aktif giyim, teknik tekstil ve el örgüsü gibi sektörlere yönelik üretim yapılmakta ve ilk kez Air Jet İplik Eğirme teknolojisi ile high bulk (hacimli) akrilik iplik imal edilmektedir. Bu alandaki yatırım çalışmaları halen devam etmekle birlikte mevcut durumda 6 bin tonun üzerinde yıllık iplik üretim kapasitesi bulunmaktadır.
Aksa Akrilik bu faaliyetlere ek olarak üretim faaliyetlerindeki elektrik ihtiyacını karşılayan nitelikte bir de enerji santraline sahiptir. Toplam 145 MegaWatt’lık elektrik üretim kapasiteli bu santralle şirket kendisi dışında gruptaki yani Akkök Holding’deki diğer işletmelerin de elektrik tüketimine katkı sağlamaktadır.
Akrilonitril
Şirket için takip edilmesi gereken en değerli göstergelerden biri endüstrideki satış fiyatlarının dolayısıyla cironun ana belirleyicilerinden olan akrilonitril hammaddesidir. Aksa’nın satış maliyetlerinin %85-90’lık kısmı ilk madde ve malzeme giderinden oluşmaktadır. Bu giderlerden de önemlisi, akrilik elyaf satış fiyatlarını belirleyen akrilonitril, değeri uluslararası piyasalarda belirlenen bir bileşiktir.