AKSEN Ne İş Yapıyor?
Aksa Enerji, 1997 yılında kurulmuş olup, Türkiye ve yurt dışında sahip olduğu santral portföyüyle elektrik üretimi alanında faaliyet göstermektedir. Şirket, globalleşme stratejisi kapsamında birçok ülkede yatırımlarıyla dikkat çekmektedir.


Aksa Enerji, 1997 yılında kurulmuş olup, Türkiye ve yurt dışında sahip olduğu santral portföyüyle elektrik üretimi alanında faaliyet göstermektedir. Şirket, globalleşme stratejisi kapsamında birçok ülkede yatırımlarıyla dikkat çekmektedir.

Türkiye’deki Santraller ve Üretim Kapasitesi
Aksa Enerji, yurt içinde toplam üç santrale sahiptir:
- Ali Metin Kazancı Antalya Doğal Gaz Çevrim Santrali: 2008 yılında devreye alınmış olup 900 MegaWatt kurulu güce sahiptir. Güncel durumda üretilen elektriğin %40’ı ikili anlaşmalar, %35’i gün öncesi piyasası ve %25’i yan hizmetler (sekonder frekans kontol) aracılığıyla satılmaktadır. Üretim için gerekli doğal gaz ise Botaş’tan tedarik edilmektedir.
- Bolu Göynük Termik Santrali: 2015 yılında devreye giren ve yerli kömürle çalışan santral 270 MegaWatt kurulu güce sahiptir. Güncel durumda üretilen elektriğin %90’ı ikili anlaşmalar ile %5’i yan hizmetler piyasasına ve diğer %5’lik kısmı da gün öncesi piyasasına satılmaktadır.
- Kuzey Kıbrıs Kalecik Akaryakıt Santrali: Toplam 188 MW büyüklükteki santralin 2038 yılına kadar dolar bazlı aylık garantili elektrik satışı sözleşmesi bulunmaktadır.

Kaynak: AKSEN Yatırımcı Sunumu
Şirketin ayrıca Türkiye’de planladığı yatırımları arasında ayrıca Bolu Göynük Santrali'ne eklenmesi planlanan 35 MegaWatt’lık güneş enerjisi santrali ve 800 MegaWatt’ın üzerinde depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi projeleri de bulunmaktadır.

Kaynak: AKSEN Yatırımcı Sunumu
Yurt Dışındaki Yatırımlar ve Globalleşme Stratejisi
Aksa Enerji, yurt dışında toplam 1.600 MegaWatt’ın üzerinde kurulu güce sahiptir.
Afrika Yatırımları
Aksa Enerji, Afrika kıtasındaki ticari faaliyetlerine 2017 yılında başlamıştır.
- Gana Akaryakıt Santrali: 570 MegaWatt kurulu güce sahiptir, 332 MW’lık bölümü Gana hükümetiyle dolar bazında belirlenmiş tarife üzerinden satılmaktadır.
- Madagaskar Akaryakıt Santrali: 66 MegaWatt kurulu güce sahiptir, 60 MW’lık bölümü dolar bazlı alım garantisiyle satılmaktadır. 11 Eylül 2024 tarihi itibarıyla santralin satışı gerçekleştirilmiş olup Aksa Enerji santralin işletmesini iki yıl daha sürdürecektir.
- Mali Akaryakıt Santrali: 60 MegaWatt kurulu güce sahiptir, üretilen elektriğin %80’i euro bazında belirlenmiş tarifeyle Mali hükümetine satılmaktadır.
- Kongo Doğal Gaz Santrali: 25 MegaWatt kurulu güce sahip olup Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne elektrik satışı gerçekleştirmektedir. Santralin 100 MegaWatt’a kadar genişletilmesi planlanmaktadır.

Kaynak: AKSEN Yatırımcı Sunumu
Asya Yatırımları
Aksa Enerji, Asya kıtasındaki ilk yatırımını 2020 yılında Özbekistan ile gerçekleştirmiştir.
- Özbekistan’da faaliyet gösteren 4 doğal gaz santrali toplam 1.186 MegaWatt kurulu güce sahiptir. Kombine çevrim yatırımının tamamlanması ile Özbekistan'daki toplam kurulu güç 1.220 MW'a yükselecek.
- Kazakistan’da 240 MegaWatt kurulu güce sahip olacak yeni kombine ısı ve enerji santrali 2026 ilk çeyrekte devreye alınacaktır.
- Kazakistan’daki bu yatırım için 15 yıl boyunca hükümet tarafından kapasite ödemesi alınması planlanmaktadır.

Kaynak: AKSEN Yatırımcı Sunumu
Finansal ve Stratejik Değerlendirme
- Şirketin konsolide satışlarının yaklaşık %30’u, FAVÖK’ünün yaklaşık %80’i yurt dışındaki santrallerden gelmektedir.
- Döviz bazlı alım garantileri sayesinde şirket, global enerji piyasalarındaki dalgalanmalara karşı korunaklı bir iş modeline sahiptir.
- Aksa Enerji, 2030 hedefleri kapsamında yenilenebilir enerji yatırımlarını artırarak portföyünü çeşitlendirmeyi ve global ölçekte güçlü bir enerji şirketi olmayı hedeflemektedir.