Araştırma
/
Yazılar
/
Şirket Notları
/
ARMGD Analist Toplantısı Notları

ARMGD Analist Toplantısı Notları

Armada Gıda yayınladığı finansal sonuçların ardından 7 Mayıs’ta bir analist toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda şirketin finansal ve operasyonel performansı ile aktif yatırım süreçlerine yönelik bilgilere yer verildi.

ARMGD Analist Toplantısı Notları

Operasyonel ve Finansal Performans

Şirketin ilk çeyrekte toplam satış tonajı %17 oranında artış gösterirken bu büyümenin büyük ölçüde birim fiyatı ve kârlılığı görece daha düşük olan buğday satışlarından kaynaklandığı gözlemlendi. Bununla birlikte satışların dolar bazında gerçekleşmesi ve döviz kurundaki artışın enflasyonun gerisinde kalması nedeniyle şirketin cirosu %10 oranında geriledi. Buna karşılık stoklar üzerindeki enflasyon kaynaklı değerleme etkisinin geçen yıla kıyasla daha sınırlı kalması, üretim verimliliğindeki artış ve satılan ürün kompozisyonunda daha yüksek kar marjına sahip ürünlere yönelim gibi etkenler sayesinde şirketin karlılığı önemli ölçüde iyileşti. Bu doğrultuda brüt kar marjı %8,1’den %21,9’a, FAVÖK marjı ise %4,8’den %14,8’e yükseldi. Şirket, sürdürülebilir FAVÖK marjının mevcut durumda %13-17 arasında olduğunu, bunun yatırımların devreye girmesiyle beraber önümüzdeki dönemde %16-18 arasına çıkacağını aktardı.

%70’lik ihracat oranı hedefini mevcut dönemde koruyan Armada Gıda’nın ilk çeyrekteki yurt dışı satış oranı %62 olarak gerçekleşti (1Ç2024:%59). Toplam ihracat yapılan ülke sayısı son bir yıl içerisinde 43’ten 51’e yükselirken Avrupa bölgesi en güçlü pazar olarak kalmaya devam etti. Belçika, Hollanda ve İtalya’ya yapılan satışlardaki artış, bölgesel gelir dağılımında Avrupa’nın payını %19’dan %29’a yükseltti. Avrupa’yı %26 ile Afrika, %8 ile Asya, %7 ile Orta Doğu takip etti.

Borçlanma Yapısı

Şirket mevcut dönemde de %96 oranıyla ağırlıklı döviz borçlanma yapısını korudu. Toplam finansal borçların %88’i dolar cinsinden gerçekleşirken daha düşük maliyet avantajı sunan euro kredilerin payı %5’den %8’e yükseldi. 2025 yılının ilk çeyreğinde daha uygun finansman kaynaklarının kullanılmasıyla birlikte Armada’nın USD bazlı borçlanma maliyeti %11,17’den %9,19’a geriledi. Mart ayından itibaren biraz daha Eximbank kredilerine odaklandığını belirten şirketin, toplam kredilerinin yaklaşık %75’i ağırlıklı olarak stok finansmanına yönelik kısa vadeli kredilerden oluştu. Kalan %25’lik kısım ise devam eden yatırımların finansmanında kullanıldı. Öte yandan halka arzdan elde edilen gelirin etkisiyle şirketin net borcunda 1,7 milyar TL’lik bir iyileşme sağlandı.

Yatırımlar

Şirketin, Armada-3, Armada-1 ve GES olmak üzere devam eden yatırımları bulunuyor. Günlük 4.800 ton işleme kapasitesine sahip olacak Armada-3 fabrikasında, yüksek kârlılık sunan Super Cereal üretimi de gerçekleştirilecek. 40 ton/saat kapasiteli Super Cereal üretim tesisi tamamlanmış olup, 2025 yılı içerisinde üretime başlanması ve yıl içinde siparişlerin teslim edilmesi planlanıyor. Armada-3 yatırımının %48’i tamamlanmış olup, yatırımın FAVÖK’e katkısının 2025 yılının sonu itibarıyla ya da 2026 yılının başlarında görülmesi bekleniyor. Öte yandan, GES yatırımlarının devreye alınmasıyla birlikte, şirketin FAVÖK marjında 1,5 puanlık bir artış etkisi yaratması öngörülüyor. GES yatırımında halka arz gelirleri kullanılmıyor ve leasing ile finanse ediliyor.

2025 Hedefleri

Armada Gıda, 2025 yılı için 298 milyon USD ciro, 49 milyon USD FAVÖK ve %16,5 FAVÖK marjı hedefliyor. Yıl sonunda net kârın 32 milyon USD seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 2025 yılı yatırım bütçesi 49,5 milyon USD olarak belirlenmiş durumda. Bu tutarın 32,5 milyon USD'si Armada-3 ve Armada-1, 14,5 milyon USD'si ise GES yatırımları için ayrıldı. Yılın ilk çeyreğinde, 32,5 milyon USD’lik yatırım tutarının 3,3 milyon USD’si harcandı.