Araştırma
/
Yazılar
/
Şirket Notları
/
CCOLA Analist Toplantısı Notları (2024/12)

CCOLA Analist Toplantısı Notları (2024/12)

Coca-Cola İçecek, 4 Mart’ta yayınladığı finansal sonuçlarının ardından 5 Mart’ta bir analist toplantısı düzenledi. Toplantıda zorlu geçen 2024 yılı, pazarda yaşanan gelişmeler ve 2025 beklentilerine yer verildi.

CCOLA Analist Toplantısı Notları (2024/12)

Operasyonel Performans

Coca-Cola İçecek; makroekonomik zorluklar, enflasyonist etkiler ve Orta Doğu’daki çatışmalardan kaynaklanan jeopolitik hassasiyetlerin etkisiyle düşük talepli bir 2024 geçirdi. Tüketici alım gücünde düşüş görülürken, satış hacimleri baskı altında kaldı. Bölgesel satışlara bakıldığında, Türkiye’de %0,1’lik sınırlı bir artış görülürken, Azerbaycan ve Irak sırasıyla %9,3 ve %12,1 oranında büyüme kaydetti. Ancak, Pakistan’da %14,2’lik bir daralma yaşandı.

Ürün grupları bazında değerlendirildiğinde, gazlı içecek satışları %4,4 oranında gerilerken, soğuk çay kategorisinde (Fusetea) %19,7 ve su segmentinde %5,8 büyüme sağlandı. Tüketici tercihleri açısından ise küçük ambalajlara ve düşük/şekersiz ürünlere yönelik talep artarken, şekersiz içeceklerin toplam gazlı içecek satışlarındaki payı %15,8’e yükseldi.

Maliyet Yönetimi ve Hedge Mekanizması

Coca-Cola İçecek, uzun vadeli maliyet öngörülebilirliğini artırmak ve maliyet baskısını kontrol altında tutmak amacıyla dinamik hedge stratejileri uyguluyor. Şirketin üretim maliyetlerinin dağılımına bakıldığında, genel giderler ve şeker maliyetleri toplamın %40’ını oluştururken, ambalajlama ve konsantre giderleri %60’lık bir paya sahip.

2025 yılı için şirket, kritik ham maddeler üzerindeki maliyet oynaklığını azaltmak amacıyla hedge oranlarını belirledi. Buna göre, şekerin %61’i hedge edilirken, finansal hedge imkânı olan pazarlarda bu oran %69’a kadar çıkıyor. Alüminyum için hedge oranı %56, reçine için ise %72 olarak belirlendi. 

Uluslararası Pazarlarda Durum

Coca-Cola İçecek’in uluslararası pazarlardaki performansı bölgesel dinamiklere bağlı olarak farklılık gösterdi. Irak ve Azerbaycan gibi pazarlarda güçlü büyüme sağlanırken, Pakistan ve Kazakistan’da talep daralması yaşandı.

Irak: Satış hacmi yıllık bazda %12,1 artış gösterdi. Geleneksel satış kanalında önemli bir iyileşme sağlanırken, anlık tüketim (Immediate Consumption) payında da artış kaydedildi. Gazlı içecek kategorisinde %14’lük bir büyüme elde edildi.

Azerbaycan: %9,3’lük büyüme kaydedilen pazarda gazlı içecekler güçlü performans gösterirken, durgun içecekler (Stills) kategorisinde %12, Fuse Tea markasında ise %22 büyüme gerçekleşti.

Özbekistan: Pazar %3,8 daralmasına rağmen geleneksel satış kanallarında güçlü bir büyüme görüldü. Anlık tüketim payı artarken, Fuse Tea satışları yıllık %44 oranında büyüme gösterdi.

Kazakistan: Pazar %6,4 küçülmesine rağmen premium gazlı içecek kategorisinde %10 büyüme sağlandı. Gazlı içeceklerde pazar payı 48 baz puan artarken, anlık tüketim kanalındaki büyüme dikkat çekti.

Pakistan: Satış hacmi %14,2 daralırken, pazar payında kademeli bir iyileşme gözlemlendi. Anlık tüketim kanalındaki büyüme 208 baz puan olurken, on-premise kanalında da hafif bir artış kaydedildi.

2025 Beklentileri

Coca-Cola İçecek, 2025 yılı için satış hacminde Türkiye’de düşük-orta tek haneli, uluslararası operasyonlarda ise orta-yüksek tek haneli büyüme öngörüyor. Net satış geliri bazında enflasyon muhasebesi dahil orta tek haneli, hariç tutulduğunda ise düşük yirmili seviyelerde büyüme bekleniyor. EBIT marjının ise enflasyon muhasebesi dahil sabit kalması, hariç tutulduğunda ise hafif baskı altında olması öngörülüyor.