GLCVY Analist Toplantısı Notları (2024/12)
Gelecek Varlık Yönetimi, 28 Şubat’ta yayınladığı finansal sonuçların ardından 10 Mart’ta bir analist toplantısı düzenledi. Toplantıda varlık yönetim sektöründeki gelişmeler, tahsili geçmiş alacakların seyri ve şirketin finansal performansı gibi konular ele alındı.

NPL Satışları ve Varlık Yönetim Sektörü
Gelecek Varlık, ocak sonu itibarıyla toplam tahsili geçmiş alacakların (TGA) 315 milyar TL seviyesine geldiğini; bireysel segmentin ise TGA içindeki payının %41 seviyesine ulaştığını açıkladı. Sektörde 2024 yılında yeni bir trend ortaya çıktı. Bankalar, bireysel kredilerdeki büyümelerine alan açmak için 90 gün altı portföyleri satışa sunmaya başladı. 2024 yılı itibarıyla bu satışlar 4.5 milyar TL’ye ulaşarak toplam satışların %10’unu oluşturdu. Gelecek Varlık, bu satış trendinin 2025’te de devam ettiğini söyledi. 2024 yılında gerçekleşen satışlarda şirket %28 pay aldı.
Tahsilat ve Beklentiler
Toplam tahsilatın %82.2’si uzlaşma yoluyla, %17.8’i ise hukuki süreçler aracılığıyla gerçekleştirildi. Gelecek Varlık, 2023 sonunda 18 milyar TL olarak tahmin edilen 10 yıllık mevcut portföy tahsilat beklentisini 32.8 milyar TL’ye yükseltti. Şirketin mevcut portföy itibarıyla 2025 yılında tahsil etmeyi beklediği miktar 4,9 milyar TL. Bu rakam mevcut portföy tahsilat beklentisinin %15’ine denk geliyor. 2024 yılında 2,6 milyar TL’lik tahsilat beklentisine karşın toplam 4.4 milyar TL tahsil edilmişti. Şirket, TGA satışlarında güçlü ivmenin devamıyla birlikte tahsilatlarda artış bekliyor. Satışların kompozisyonunda da değişiklik gözlemleniyor. Özel bankaların payı %70 seviyelerinden %50’lere kadar geriledi. Halkbank’ın başlattığı TGA satışlarının artması önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. 2025 yılında sektörde toplam 45-50 milyar TL’lik TGA satışı bekleniyor. Şirket olarak 12-15 milyar TL seviyesinde alım planlanıyor. Tahsilatların bütçeye uyumlu devam ettiği ve asgari ücret düzenlemesinin etkisinin sınırlı olduğu belirtildi.
Karşılıklar Konusu
Karşılık giderleri muhasebe kaynaklı etkenler ve portföy yapısından etkileniyor. 2023 yılının son çeyreğinde artan yatırımlar nedeniyle ilk yıl boyunca portföy izlenerek net bugünkü değer artışı hesaplanıyor. Karşılık giderleri artınca değerleme gelirleri de artıyor ancak muhasebesel sebeplerle bunlar farklı yerde muhasebeleştiriliyor ve dolayısıyla netleştirilemiyor. Şirket değerleme gelirleri artışının, karşılık giderlerinden daha fazla olduğunu iletti. İlk çeyrek sonunda birikmiş tutar görülebildiği için karşılık ayırma sürecinde daha net öngörüler yapılabildiği aktarıldı. Şirket karşılık giderlerinin değerlendirilmesi için geçmiş çeyrek portföy performansının önemli olduğunu; faiz giderlerindeki artış, icra maliyetleri, nakit akışındaki zorluklar ve teminatların devreye girmesi gibi faktörlerin de etkili olduğunu aktardı. İkinci ve dördüncü çeyreklerde daha detaylı karşılık çalışması yapıldığı aktarıldı.
Bağış Politikası & Hisse Fiyatı
Şirket 30 Aralık’ta yaptığı bildirimde 2024 yılı için 136.874.518 TL bağış yaptığını açıklamıştı. 2024 yılı ilk yarısında Hatay depremi sonrasında bir lise yapımı için bağış yapıldığı ve ödemelerinin peyderpey devam ettiği aktarıldı. Halka arz sonrasında bağışların daha dikkatli yapıldığı konusunun altı çizildi. Bağış konusu, genel kurulda gündeme alınacak. Şirket hisse fiyatı ile ilgili olan soruya ise halka arz sonrası piyasa değerinde beklenen artışın olmadığı sonrasında endekse paralel performans gösterildiği iletildi. Geri bildirimlerin yönetim kuruluna iletileceği aktarıldı.