Araştırma
/
Yazılar
/
Şirket Notları
/
GWIND Analist Toplantısı Notları

GWIND Analist Toplantısı Notları

Galata Wind yayınladığı finansal sonuçlarının ardından 6 Mayıs’ta bir analist toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda şirketin finansal ve operasyonel performansı ile aktif yatırım süreçlerine yönelik bilgilere yer verildi.

GWIND Analist Toplantısı Notları

Finansal ve Operasyonel Performans

Galata Wind, 2025 yılının ilk çeyreğinde geçtiğimiz senenin aynı döneminin sırasıyla %17 ve %22 altında ciro ve FAVÖK rakamları açıkladı. Şirket bu daralmanın büyük ölçüde rüzgar santrallerindeki üretim düşüşünden kaynaklandığını aktardı. Mersin ve Taşpınar santrallerinde bu sene daha az rüzgar görülmesi sebebiyle toplam üretimde %4’lük bir düşüş gerçekleşti. Öte yandan ortalama piyasa takas fiyatlarının ve USD/TL kurundaki artışın enflasyon oranının altında gerçekleşmesi de reel daralmayı açıklayan diğer faktörler oldu. Şirket, yeni devreye alınan güneş enerjisi santrallerinin fiyatları özellikle yaz aylarında ciddi ölçüde baskıladığını, tüketimdeki artışların da kurulu güçteki artışa karşı düşük kaldığını vurguluyor. Yine de nisan ayında gerçekleşen PTF tavanındaki yükselişin olumlu bir gelişme olduğu ve yıl genelindeki bütçe hedeflerinin korunduğu bilgisi paylaşıldı.

Santraller

Kapasite kullanım oranı açısından ilk çeyrekte rüzgar santralleri ortalaması Türkiye ortalamasının üstünde seyretti. Özellikle Mersin’den önemli katkı alındı. Güneş santrallerinde de benzer bir tablo görüldü. Erzurum ve Çorum, üretim anlamında verimli bir dönem geçirdi. Şirket, rüzgardan üretim anlamında hedeflerin bir miktar aşağıda kaldığını, ilk çeyreğin rüzgar anlamında zayıf olduğunu aktardı. Taşpınar Hibrit ve Mersin RES’te mayıs ayı başında gerçekleşen kapasite artışlarıyla toplam kurulu gücün 297,2 MW’tan 316,9 MW’a yükseldiği bildirildi.

Karbon Satışı & Yatırımlar

Şirket, geçtiğimiz çeyrek olduğu gibi bu çeyrekte de piyasalardaki düşüş fiyatlar sebebiyle karbon emisyon sertifikası satışı yapılmadığını belirtti. Şirketin elinde 1,283 milyon ton karbon satış hakkı bulunuyor. Galata Wind, önümüzdeki dönem için Alapınar ve Şah’da kapasite artışını tamamlamak ve devamında Almanya ve İtalya yatırımlarını hızlandırmak istiyor. Şirket aynı zamanda 410 MW’lık depolamalı santraller için 2026-2030 arasında inşaat faliyetlerini hızlandırıp devreye almayı planlıyor. Bu projelerin yeni YEKDEM’den faydalanması bekleniyor.