Araştırma
/
Yazılar
/
Şirket Notları
/
HTTBT Analist Toplantısı (2024/12)

HTTBT Analist Toplantısı (2024/12)

Hitit Bilgisayar, 2024 yılı sonuçlarını duyurmasının ardından 11 Mart’ta bir analist toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda şirketin finansal ve operasyonel performansına, yeni ihale süreçlerine ve gelecek beklentilerine yönelik bilgilere yer verildi.

HTTBT Analist Toplantısı (2024/12)

Sektör Dinamikleri

Sektörün gidişatı için önemli metrikler arasında olan ücretli yolcu kilometresi, arz edilen koltuk kilometresi ve yolcu doluluk oranları, tüm bölgelerde yıldan yıla olumlu bir seyir izlemeye devam ediyor. 2024 itibarıyla covid sonrası toparlanma süreci tamamlanmış ve tüm göstergeler pandemi öncesi seviyeleri aşmış durumda. Ancak uçak üreticilerinde yaşanan tedarik sorunları nedeniyle teslimatlarda meydana gelen gecikmeler ve jeopolitik krizlerin uçuş sayılarını azaltması, sektörde talepteki büyümenin arzdaki artışı geride bırakmasına yol açıyor. Bu dinamikler bilet fiyatlarının yükselmesine ve sektördeki şirketler için avantajlı bir piyasa koşulu oluşmasına zemin hazırlıyor.

2024 Gelişmeleri

Hitit Bilgisayar 2024 yılı boyunca 16 yeni partner kurulum sözleşmesini tamamlayarak toplam partner sayısını 72’ye taşıdı. Yeni girilen önemli pazarlar arasında Hindistan, İtalya ve Suudi Arabistan bulunuyor. Şirket halihazırda devam eden 11 kurulum sözleşmesi bulunduğunu belirtirken partner sayısının 2023 yıl sonundaki 73 seviyesinden bilinçli bir strateji doğrultusunda düşürüldüğünü aktardı. Özellikle covid sonrası dönemde kurulan ve yeni yatırım almış startuplarla kontratların normalde devam ettiği, ancak gelir üretmedikleri için listeden çıkartıldıkları ifade edildi.

2024 yılında hizmet verilen toplam yolcu sayısında %61 oranında bir büyüme gerçekleşirken bu artışın yaklaşık %50’sinin yeni kazanımlardan, %11’inin ise mevcut müşterilerin hacim artışından kaynaklandığı belirtildi. Yeni kurulumlar içinde özellikle Ajet’in operasyonlara önemli bir katkı sağladığı vurgulandı.

Toplam satış gelirlerinin %65’i yurt dışı kaynaklı olurken %78’i döviz bazlı gerçekleşti. Buna karşın, maliyetlerin büyük bölümü (%76) TL ağırlıklı kaldı. Bu durum, son iki yıldır TL’nin reel olarak değer kazanmasının şirketin marjları üzerinde negatif etkiler yaratmasına neden oldu. Buna karşı hedge mekanizması bulunmasa da çeşitli önlemler alındığı belirtilirken, şirketin sahip olduğu nakit pozisyonunun bu çerçevede etkin bir şekilde yönetildiği, TL pozisyonlardan ve yüksek faiz oranlarından faydalanıldığı ifade edildi.

Gelecek Beklentileri

Şirketin büyüme planlarında ADS’nin önemli bir rol oynadığı ve bu alandaki potansiyelin yüksek olduğu belirtiliyor. 2024 itibarıyla SaaS gelirlerinin toplam gelir içindeki payı %64 seviyesinde olup, bu gelirin %86’sı PSS’ten, %5’i ise ADS’den geliyor. Şirket, 2025’te ADS’nin payını %10’a, 2030’a kadar ise %40’a çıkarmayı hedefliyor. Ayrıca, yıllık %30 dolar bazlı büyüme öngörülüyor; bunun %20’sinin yeni müşteri kazanımlarıyla, %10’unun ise mevcut müşterilerin büyümesiyle sağlanması planlanıyor.

Hitit Bilgisayar, 2030’a kadar 60-70 adet tier-1, tier-2 ve tier-3 (minimum 3 milyon yolcu kapasitesine sahip) havayolunun, daha küçük ölçekli firmalar da dahil edildiğinde ise 100’den fazla havayolunun ihaleye çıkmasını bekliyor. 2025’te herhangi bir tier-1 havayolu ihalesinin gerçekleşmesi öngörülmezken, 2026 ve 2027 yıllarında bu kategoride ihaleler açılabileceği düşünülüyor. 2025’te ise daha çok küçük ve orta ölçekli havayollarının ihaleye çıkması bekleniyor.

Öte yandan, 31 Mart 2024 itibarıyla Ajet ile çalışılmaya başlanmış olup, bu iş birliğinin 2024 finansallarına 9 aylık bir katkı sağladığı, 2025’te ise tam yıl etkisinin görüleceği belirtiliyor. Ayrıca, havayolları ile yapılan anlaşmalarda kârlılığın, adaptasyon sürecine bağlı olarak zaman içinde daha da sağlamlaştığı vurgulanıyor.

Şirket, temettü endeksinde yer almak ve burada kalıcı olmak istiyor. Bu doğrultuda, kesin olmamakla birlikte 2026 yılında temettü dağıtmaya başlayabileceklerini ifade ediyor.