Araştırma
/
Yazılar
/
Şirket Notları
/
KLKIM Analist Toplantısı Notları (2024/12)

KLKIM Analist Toplantısı Notları (2024/12)

Kalekim 2024 yılı sonuçlarının ardından 6 Mart’ta bir analist toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda şirketin yatırım süreçlerine, finansal ve operasyonel performansına ve 2025 beklentilerine yönelik bilgilere yer verildi.

KLKIM Analist Toplantısı Notları (2024/12)

Sektör Dinamikleri

Türkiye’de 2018 ve 2022 yılları arasında art arda 5 sene daralan inşaat sektöründe, özellikle deprem bölgesindeki imar çalışmaları ve yerel seçimler sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri sayesinde 2023 ve 2024 yıllarında büyümeler kaydedildi. Fakat yapı inşaat ruhsatı ve yapı kullanım izinleri verileri sektörün hala geçmiş performanslarını ve eski hızını tam anlamıyla yakalayamadığını gösteriyor.

Yurt dışı tarafta ana ihracat pazarı Avrupa’daki inşaat sektöründe yaşanan küçülme Türkiye’nin toplam ihracatını sınırlamaya devam ediyor. Fakat Kalekim’in ana ihracat pazarı olan Irak’ta ise yılın son çeyreğinde gerçekleşen seçim aktivitesi sebebiyle yavaşlayan inşaat faaliyetlerine rağmen tüm yıl performansı oldukça güçlü seviyede gerçekleşti.

Finansal ve Operasyonel Performans

Şirket 2024 yılında yatırım harcaması hariç diğer tüm kalemlerde hedeflerini karşıladığını, yatırımlarda ise özellikle Irak’ta 2025 yılına bir erteleme söz konusu olduğundan hedeflerin karşılanamadığını belirtti. Yıl boyunca güçlü iç pazar ve Lyksor yatırımının etkisiyle ciroda %11’lik bir büyüme sağlanırken yurt dışı satışların payında hacimsel anlamdaki artışlara rağmen TL’deki reel değerlenmeden dolayı gerileme yaşandı.

Cironun %60’ını oluşturan seramik uygulamalarında kar marjları korunurken sektör olarak da küçülmelerin gözlemlendi. Boya-sıva pazarında korunan büyüme isteğine bağlı olarak karlılıkta bir gerileme yaşandı. Hammadde fiyatları küresel talep ve navlun fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle genel olarak üçüncü çeyrek ile paralel seyretti. Yıldan yıla bakıldığında kuru harçlar maliyet endeksindeki %25, boya grubu maliyet endeksindeki %31’lik artışta ise kur etkisi dışında çimento, dolgu ve ambalaj malzemelerindeki değişim etkili oldu.

Yatırımlar

Şirket 2025 yılı için 700-800 milyon TL bandında bir yatırım harcaması öngörüyor. Bu tutarın %25’i hem gelişmekte olan teknolojilere ayak uydurmak hem de olası Suriye pazarına hazırlanabilmek maksadıyla Mersin’deki tesisin OSB içerisine alınması için kullanılacak. %15’lik bölüm güzel bir potansiyelin görüldüğü Güney-Batı Ege pazarını hedefleyen Muğla tesisi için ayrılmışken diğer bir %15’lik kısım da Irak’taki tesis için kullanılacak. Irak yatırımında son durumda kaba inşaat tamamlanmış ve gerekli makine ve ekipmanların sevkiyatına başlanmış durumda. Mart sonunda deneme üretiminin, ikinci çeyrekte de seri üretimin başlaması bekleniyor. Romanya’da marka bilinirliğine yönelik çalışmalar devam ederken şirket bu bölgede olası Rusya-Ukrayna barışı sonrası Ukrayna pazarına girmek için yerel üretim imkanları araştırdığını ve önümüzdeki günlerde bu yönde yeni bir karar ortaya çıkabileceğini aktardı. Bunların dışında iştiraklerde de birtakım yatırımların ve sermaye artışlarının planlandığı, 2024 ikinci yarı yılda devreye giren GES yatırımında da beklentilerin karşılandığı ifade edildi.

2025 Beklentileri

2025 yılında faiz indirimlerinin sektöre olumlu yansıyacağı ve özellikle yılın ikinci yarısında bu etkinin daha belirgin hale geleceği öngörülüyor. Bu doğrultuda, şirketin iç satışlarının tonaj bazında %7-12, yurt dışı satışlarının ise %15-20 oranında artması beklenirken, dolar bazında cironun %8-15 seviyelerinde büyümesi öngörülüyor. Bu projeksiyonlar oluşturulurken, yıl sonu enflasyon oranının %28, dolar kurunun ise 42 TL seviyesinde olacağı tahmin edilirken Suriye pazarının beklentilere dahil edilmediği belirtiliyor. Ayrıca, FAVÖK marjının %20-25 aralığında gerçekleşmesi planlanıyor.