Araştırma
/
Yazılar
/
Şirket Notları
/
KERVT Analist Toplantısı Notları

KERVT Analist Toplantısı Notları

Kerevitaş, 2025 yılı ilk çeyrek finansallarını açıklamasının ardından 9 Mayıs’ta bir analist toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda şirketin birinci çeyrek performansı ile dondurulmuş gıda ve yağ segmentindeki gelişmelere ilişkin bilgiler aktarıldı.

KERVT Analist Toplantısı Notları

Genel Değerlendirme ve Finansal Performans

Sektörel ve makroekonomik açıdan zorlu koşullar altında başlayan yılın ilk çeyreğinde şirket, etkin risk yönetimi ve yüksek operasyonel çeviklik sayesinde bu dönemi güçlü bir şekilde geçirdiğini belirtti. Konsolide gelir, dış tüketim kanalında artan rekabet ve özellikle palm yağı fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle yıllık bazda %12,5 azalarak 6,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Buna karşın, kârlılık tarafında belirgin bir toparlanma görüldü. Brüt kâr %37,2 artarak 1,6 milyar TL’ye yükselirken brüt kâr marjı 9,6 puanlık iyileşmeyle %32,6’ya ulaştı. FAVÖK ise önceki yıla göre iki katına çıkarak 921 milyon TL seviyesine gelirken, FAVÖK marjı 7,7 puanlık artışla %13,3 olarak gerçekleşti.

Dondurulmuş ve Konserve Gıda Segmenti Performansı

Türkiye’de dondurulmuş gıda pazarı yıllık bazda %26 oranında büyüyerek 30 milyar TL’lik hacme ulaştı. Hane başına düşen tüketim 5–6 kg seviyesinde seyrederken Avrupa’daki 20–25 kg’lık ortalamalar dikkate alındığında sektörün önemli bir büyüme potansiyeli barındırdığı görülüyor. Bu çerçevede şirket, ilgili markalarına yatırım yapmayı, inovasyona odaklanmayı ve fiyatlandırmayı rekabetçi seviyelerde tutmayı sürdüreceğini ifade etti. SuperFresh markası, pazarın hacim bazında %16, değer bazında ise %86 büyüdüğü bu dönemde, sırasıyla %29 ve %89 oranlarında büyüyerek pazarın üzerinde bir performans gösterdi. Bu durum, şirketin pazar payını güçlendirmesine katkı sağladı. Başta pizza, mantı, milföy, kroket ve patates gibi alt kategoriler olmak üzere tüm ürün gruplarında pazar payı kazanımı elde edildi. Şirket, bu liderliği sürdürülebilir kılmak amacıyla hem tüketici alışkanlıklarını yönlendiren iletişim yatırımlarına hem de yeni ürün geliştirmeye devam ediyor.

Segmentin finansal sonuçları da bu güçlü büyümeyi yansıttı. Dondurulmuş ve konserve gıda biriminin gelirleri yıllık bazda %4,5 artışla 2,6 milyar TL’ye ulaştı. Brüt kâr %67 oranında artarak 876 milyon TL’ye yükselirken brüt kâr marjı 13 puanlık artışla %34,3’e çıktı. Aynı dönemde FAVÖK %14 artışla 415 milyon TL’ye ulaşırken, FAVÖK marjı 9 puanlık artışla %16,2 seviyesinde gerçekleşti. Ürün bazlı gelir dağılımında ise dondurulmuş fırıncılık ürünleri %40 ile en yüksek paya sahip olurken, patates ve sebze-meyve satışları %31’lik payla onu izledi. Ton ve ciro bazında en dikkat çekici artış konserve ton balığı ve konserve meyve kategorilerinde kaydedildi. Şirket, özellikle ton balığı ürün grubunun gelir kompozisyonundaki payının artmasının brüt kâr marjına pozitif katkı sağladığını belirtti.

Margarin ve Yağ Segmenti Performansı

2025 yılının ilk çeyreğinde margarin ve yemeklik yağ pazarı değer bazında yıllık %32 oranında büyüme kaydederken hacim bazında ise %8’lik bir daralma yaşandı. Şirket, bu daralan pazarda hacim kaybı yaşamadan büyümeyi sürdürdüğünü ve tüm alt segmentlerde liderliğini koruduğunu belirtti. Tüketici başına düşen ortalama tüketimin 2,5 kg olduğu belirtilirken, Kerevitaş’ın en yakın rakibine kıyasla 28 puan daha yüksek pazar payına sahip olduğu ifade edildi.

Şirketin bu segmentteki satış gelirleri 4,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Satış hacmi geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %14 oranında gerileyerek yaklaşık 64 bin ton olarak gerçekleşti. Hacim kaybının özellikle endüstriyel yağ satışları ile dış tüketim kanalından kaynaklandığı belirtildi. Buna karşın tüketici margarini kategorisinde pazar genelinde düşüş yaşanırken, Kerevitaş bu alt segmentte hem hacim hem de kârlılık bazında büyüme kaydetti. Yıllık bazda ciroda düşüş yaşanmasına rağmen, brüt kâr %18 artışla yaklaşık 1 milyar TL’ye ulaştı. Brüt kâr marjı yıllık 7 puanlık artışla %21,7 olarak kaydedildi. FAVÖK ise %87 oranında artarak 505 milyon TL’ye yükselirken, marjlarda hem mutlak hem oransal olarak önceki yıla kıyasla anlamlı bir iyileşme sağlandı.