Araştırma
/
Yazılar
/
Şirket Notları
/
MEDTR Analist Toplantısı Notları (2024/12)

MEDTR Analist Toplantısı Notları (2024/12)

Meditera 6 Mart’ta yayınladığı finansal tabloların ardından 7 Mart’ta bir analist toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda şirketin finansal ve operasyonel sonuçlarına, yatırım süreçlerine ve gelecek stratejilerine dair bilgilere yer verildi.

MEDTR Analist Toplantısı Notları (2024/12)

Finansal Sonuçlar ve Karlılık

2024 yılında şirketin net satışları bir önceki yıla kıyasla paralel seyretti. Toplam satışlar içinde yurt dışına gerçekleştirilen satışların payı ise hedeflerle uyumlu ölçüde %60 seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK marjı %25,4’ten %18,3’e gerilerken şirket bu düşüşün temel nedenini enflasyonun altında seyreden döviz kurlarının yarattığı olumsuz etkiye bağladı.

TL’deki reel değerlenme süreci, şirketin sürdürülebilir seviyeler olarak gördüğü %24-28 aralığındaki FAVÖK marjında düşüşe neden olurken, bu etkinin çeşitli önlemlerle telafi edilmeye çalışıldığı ifade edildi. Bu kapsamda işçilik giderlerini azaltmayı hedefleyen şirket, bu yıl üretim süreçlerinde otomasyon yatırımlarına başladığını ve yatırımın meyvelerinin yıl sonuna doğru alınacağını aktardı. Şirketin otomasyon yatırımlarından beklentisi mevcut işçilik giderlerinde herhangi bir artış olmadan büyümeyi sürdürebilmek. Öte yandan yine karlılığı arttırabilmek için hem Türkiye’de hem de personel maliyetlerinin yarı yarıya daha düşük olduğu Meksika’da yatırım teşvik belgeleri üzerinde çalışıldığı vurgulandı.

Yatırımlar

Tire’deki üretim kampüsü içerisine inşaa edilmekte olan yeni fabrikanın makine ve ekipman kurulumları tamamlanarak üretime hazır hale getirildi. Yatırımın ciroya katkısının 2025 yılı ilk yarısında kademeli olarak başlaması beklenirken burada 3-5 yıl içerisinde tam kapasiteye geçilmesi hedefleniyor. Fabrikada üretilecek ürünler, şirketin daha önce ithal ettiği ürünlerden oluşurken, bu kapsamda yıl sonuna kadar tüm ithalatın sıfırlanması planlanıyor. Şirketin kendi operasyonları için ihtiyaç duyduğu üretim fabrikanın toplam kapasitesinin %35’ini oluştururken, geri kalan üretimin ihraç edilmesi ve bu sayede toplam ihracatın iki katına çıkarılması hedefleniyor.

Meditera'nın 4 Mart'ta KAP'ta duyurduğu MDR sertifikalandırma sürecinin olumlu sonuçlanmasının uluslararası pazardaki rekabet gücünü artıracağı ve kârlılığa pozitif yansıyacağı ifade edildi. Bu sertifika öncesinde, Avrupa pazarına yalnızca mevcut ürünlerin ve üzerlerinde yapılan küçük değişikliklerin satışı mümkünken, artık yeni geliştirilen ürünler de bu sertifikasyon sayesinde Avrupa'ya ihraç edilebilecek. Faaliyetlerdeki çoğu maliyetin sabit kaldığı göz önüne alındığında, bu gelişmenin şirketin FAVÖK marjını yukarı yönlü desteklemesi bekleniyor.

Şirketin Tire OSB’de bulunan üretim tesislerinin çatılarına kurduğu güneş enerji santrallerinden önce elektrik giderlerinin toplam giderlere olan oranı %2,5-%3’lerde seyrederken, kurulan santral sonrası %1,5-%1,66 seviyelerine geldi. 1.1 MW’lik 3. faz için onay alınabilirse elektrik giderlerinin %1’in altına inmesi hedefleniyor.

Söz konusu yatırımlar sonucunda şirket en iyi ihtimalle 3, en kötü senaryoda ise 5 sene içerisinde dolar bazında %60 büyümeyi hedefliyor. Şirketin beklentisi 3 sene içerisinde ihracatı artırırken personel sayısının artmaması yönünde. Yapılacak otomasyon yatırımlarının meyvelerinin kademeli olarak bu senenin sonundan itibaren görülmeye başlanması bekleniyor. Otomasyon yatırımları için dış kaynak kullanmayıp tecrübeli bir ekibin kurulmasıyla 2025 senesinde capEX’in %4-5 seviyelerini geçmemesi bekleniyor.

ABD ve Meksika Pazarı

Şirketin Meksika’da 1 tane üretim tesisi bulunuyor. Önümüzdeki süreçte hedef bu bölgedeki faaliyetleri artırmak. Bunun iki sebebi bulunuyor. Birinci sebebi Meksika’nın Brezilya’dan sonra o bölgedeki en büyük pazar olması, ikinci ve asıl sebep ise Amerika pazarına açılmak. Trump’ın her gün değişen tarife politikalarından ötürü şu anda Meksika operasyonlarının ne yönde gelişeceği belirsiz. ABD’de kullanılan tıbbi malzemelerin önemli bir kısmının, şirketin doğrudan rakiplerinin ürettiği ürünler de dahil olmak üzere, Meksika’da üretilmesi nedeniyle bu alanda tarifelere bir istisna tanınabileceği düşünülüyor. Eğer ABD yönetimi tarifeler konusunda geri adım atmazsa, şirketin rakiplerinin benimsediği stratejilere bağlı olarak ABD’de bir yatırım yapma olasılığı değerlendiriliyor. Ancak şirket, böyle bir yatırımın kısa vadede hayata geçirilmesini zor görüyor. Çünkü rakip firmaların üretim kapasitelerinin oldukça yüksek olması nedeniyle, yeni bir tesis kurulsa bile ancak 2-3 yıl içinde faaliyete geçebilecek ve bu da Trump’ın görev süresinin son dönemine denk gelecek. Öte yandan, Meksika tarifelerden muaf tutulurken Avrupa Birliği ve Çin’e yönelik tarifeler yürürlükte kalmaya devam ederse, Meditera’nın bu durumdan önemli ölçüde pozitif ayrışacağı öngörülüyor.

2025 Hedefleri

Şirket dikey entegrasyon ve ara depo uygulamasından çıkılmasıyla 2025 sonunda stokları %15 azaltmayı ve stok devir hızını %20’ler oranına düşürmeyi planlıyor. 2025 için FAVÖK marjında 1-2 puan iyileşme görmek mümkün. Ayrıca dolar bazında çift haneli büyüme sağlanması bekleniyor.