Araştırma
/
Yazılar
/
Şirket Notları
/
ULKER Analist Toplantısı Notları

ULKER Analist Toplantısı Notları

Ülker Bisküvi, ilk çeyrek sonuçlarının ardından bir analist toplantısı düzenledi. Toplantıda şirketin ilk çeyrek performansı, borçlanma, işletme sermayesi ve temettü politikası gibi konulara dikkat çekilirken, 2025 yılı hedefleri verildi.

ULKER Analist Toplantısı Notları

Finansal Performans

Ülker, 2025 yılının ilk çeyreğinde, bir önceki çeyreğe kıyasla hacmini %5, satış gelirlerini %10, brüt kâr ve FAVÖK’ünü ise %20 oranında artırdı. Şirket, bu güçlü performansı; kakao, buğday ve şeker gibi hammadde fiyatlarındaki artışa ve perakende piyasasındaki dalgalanmalara rağmen, etkili maliyet optimizasyonu, verimli tedarik zinciri yönetimi ve başarılı fiyatlama stratejilerine bağlıyor.

Ancak 2024’ün ilk çeyreğiyle karşılaştırıldığında, toplam satış hacminde %9’luk düşüş dikkat çekiyor. Bu gerilemenin temel nedeni olarak, ramazan ayının bu yıl tamamen ilk çeyreğe denk gelmesi gösteriliyor. Geçen yıl ramazan, mart ve nisan aylarına yayılmıştı. Bu baz etkisiyle birlikte satış gelirleri %0,4 azalarak 26,9 milyar TL seviyesine inerken, brüt kâr %4 artış gösterdi ve brüt kâr marjı %33,4’e yükseldi. FAVÖK tarafında ise %2’lik bir düşüş yaşandı; FAVÖK marjı %20,6’dan %20,3’e geriledi. Net dönem kârı 2,4 milyar TL olurken, net kâr marjı %9 seviyesine indi.

2024'ün ilk çeyreğinde 1,24x olan net borç/FAVÖK oranı, 2025 ilk çeyrekte 1,62x’e yükselmiş olsa da şirket bu seviyeyi hâlâ sağlıklı buluyor. Herhangi bir hedef seviye açıklanmamış olmakla birlikte bu oranın mevcut seviyelerde korunması amaçlanıyor.

Borçlanma, İşletme Sermayesi ve Temettü Politikası

Şirket, ilk çeyrekte finansal sağlamlılığını koruyarak dönemi güçlü bir bilanço yapısıyla tamamladığını ve Net Borç/FAVÖK rasyosunun 1,29 seviyesinde gerçekleştiğini aktardı. Toplam finansal borcun %64’ü uzun vadeli olurken döviz pozisyonu açısından da ihtiyatlı bir yapı benimsendiği ve açık pozisyonun %60’ının hedge edildiği belirtildi. Şirket bu oranı **%**60–80 bandında koruma hedefiyle yıl genelinde volatiliteye karşı korunma kapasitesini sürdürüyor. Ayrıca 2026 Nisan vadesi bulunan sendikasyon kredisi için yeniden finansman opsiyonları değerlendiriliyor ve olası bir tahvil ihracı kapısı açık tutuluyor.

İşletme sermayesinde ise ilk çeyrekte görülen geçici bozulma, büyük ölçüde kakao gibi temel hammaddelerdeki fiyat artışları ve mart sonunda yoğunlaşan sevkiyatlara bağlı stok birikiminden kaynaklandı. Şirket bu gelişmeleri mevsimsel ve geçici olarak değerlendiriyor ve yılın geri kalanında normalleşme bekliyor. Bu görünüm altında, yaklaşık 77 milyon USD tutarındaki temettü dağıtımı genel kurul onayına sunulmuş durumda.

Bölgesel Operasyonlar

İç pazarda Ülker’in gelirleri geçen yıla göre %7 artarken, brüt kâr %18 oranında yükseldi ve brüt kâr marjı %30,9 seviyesine ulaştı. FAVÖK ise 3,9 milyar TL olarak gerçekleşti; bu da %19,9’luk güçlü bir FAVÖK marjına işaret ediyor. Yurt dışı operasyonlarda ise daha zayıf bir performans görüldü. Satış gelirleri ve brüt kâr %17 oranında gerilerken, FAVÖK %24 düşüş gösterdi. Bu düşüşle birlikte yurt dışı FAVÖK marjı %23,6’dan %21,5’e geriledi. Bölgesel olarak bakıldığında, Orta Doğu operasyonlarının FAVÖK marjı %22,3 seviyesinde gerçekleşti ve toplam FAVÖK’e %13,8 oranında katkı sağladı. Orta Asya bölgesi %12,8’lik FAVÖK marjıyla toplam FAVÖK’ün yalnızca %1,7’sini oluştururken, Kuzey Afrika operasyonlarının katkısı %1,5’te kaldı ve marj %11,9’a geriledi.

2025 Hedefleri

İlk çeyrek sonuçlarıyla birlikte 2025 yılına ilişkin beklentilerini de paylaşan şirket, FAVÖK marjını %17,5 (± %0,5) seviyesinde, satış gelirlerindeki yıllık büyümeyi ise %3 (± %1) oranında hedefliyor. İlk çeyrek sonuçlarının açıklanan beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi üzerine hedeflerin muhafazakâr olup olmadığı sorulduğunda, şirket yetkilileri mevcut hedefleri revize etme gereği duymadıklarını ifade etti. Belirlenen hedeflerin yılın geri kalanında karşılaşılabilecek tüm riskleri göz önünde bulundurarak oluşturulduğu vurgulandı.