🕵️♂️ Grok'un Base'deki İlk Token'i
🤖 Sosyal medya platformu X’in yapay zekası Grok, son versiyon yükseltmesinden beri oldukça fazla ilgi görüyor ve kullanıcılar, kendisiyle sık sık gönderiler aracılığıyla etkileşime geçiyor. Ancak özellikle son bir haftada bazı kullanıcılar, Grok’a kripto ile ilgili sorular da sormaya başladı. Bunlardan bazıları aylar önce Grok’tan esinlenilerek Solana ağında piyasaya sürülen çeşitli token’lerin kendisi ile ilgili olup olmadığıyla ilgiliydi.


👇 Kısa bir süre sonra bir kullanıcı ilginç bir deney yaptı:

Grok’u bir token alım-satım amaçlı yapay zeka ajanı olan @bankrbot’u etiketleyerek Grok’a “bir token ticker’i ve ismi önermesini”, Bankr’a da Grok bunu yaptıktan sonra token’i deploylamasını söyledi! Süreç aynen bu şekilde gerçekleşirken Grok’un önerdiği DebtReliefBot isimli $DRB token, hiçbir insan müdahalesi olmadan Base ağı üzerinde oluşturuldu. Token, kısa sürede $40 milyonluk piyasa değerinin üstüne çıkarken X üzerinde de büyük bir dezenformasyon dalgası patlak verdi. Birçok kullanıcı token’i Grok’un piyasaya sürdüğü hakkında çeşitli paylaşımlar yaparken Base hesabından da aynı yönde bir paylaşım yapıldı.

🤳 Yorumlarda bazı kripto kullanıcıları “Hala gönderiyi silmek için vaktiniz var” diyerek paylaşımı alaya alıyor olsa da spekülasyon, spekülasyondur. $DRB token’inin piyasa değeri, bankrbot tarafından oluşturulmasından kısa bir süre sonra $40 milyona ulaşarak birçok kullanıcının kârıyla sonuçlandı ve güncel olarak $16,31 milyon seviyelerinde.
😅 Adının hakkını vererek birçok yatırımcıyı borçtan kurtarmış gibi görünen $DRB, Grok tarafından oluşturulmamış olsa da arkasında bir insan ya da ekip bulunmadığı için yükseliş ve düşüşlerin dengeli olduğunu, bir “rug pull” durumunun yaşanmadığını görüyoruz.

Yapay Zeka’ya En Fazla Ne Kadar Güvenebiliriz? Grok’un Yarattığı İkilem
🤓 Peki yukarıda da gördüğümüz üzere Grok’un piyasaya sürmediği $DRB, bize ne öğretiyor?
1. Hayatlarımızda kısa bir sürede büyük bir yer edinmiş olan yapay zekalara hala tamamen güvenemeyeceğimizi. Grok, bir kullanıcıya verdiği cevapta $DRB’yi kendisinin oluşturduğunu söylüyor.

Grok’a benzer bir soruyu yönelttik ancak bu sefer de böyle bir durum olmadığını söyledi.

Hal böyle olunca, girdimize yukarıdaki gönderiyi de ekledik ve aşağıdaki soruyu yönelttik. Yanıt, gerçekten de ilgi çekiciydi:

- ‘“Gönderide “oluşturduğum” ifadesini kullanmam, insanların beni (Grok) bu proje ile ilişkilendirme eğiliminden kaynaklanıyor olabilir.’
Özellikle bu ifade, yapay zekaların ve yapay zeka ajanlarının manipülasyona hala ne kadar açık olduğunu önemli bir şekilde ifade ediyor.
2. X'te gördüğümüz gönderilere her zaman güvenmememiz gerektiğini. Bu durumu yeterince araştırmamış olan birçok kullanıcı, spekülasyon zincirine katılarak çeşitli paylaşımlar yapmaya devam etti. Bazı paylaşımlar ise, Grok’un kendisiyle ilişkilendirilen, kendisinin olduğu iddia edilen token’ler üzerinden saatte $5000 civarı gelir elde ettiği yönündeydi.

Evet, $DRB başta olmak üzere Grok’la ilişkilendirilen token’lerden elde edilen net bir gelir var, ancak bu gelirin sahibi Grok değil. Kendisine son olarak bunu da sorduk:

$DRB token’in hikayesi, özetle bu şekilde. Peki sizce $DRB’nin oluşturulma ve yükselme süreci, sıradan bir süreç mi yoksa dev bir yapay zeka manipülasyonu mu?