GARP (Growth At A Reasonable Price) yatırımcısı hem büyüme hem de değer yatırımı prensiplerini bir araya getiren bir yatırım stratejisi izler. Bu strateji, şirketlerin hem büyüme potansiyeline hem de makul fiyatlandırılmasına odaklanır. Böylece yatırımcılar aşırı değerlenmiş büyüme hisselerinden kaçınırken, yine de büyüme potansiyeli yüksek olan şirketlere yatırım yapabilirler. Değer yatırımıyla, büyüme yatırımının arasında hibrit bir model olarak tanımlanabilir. Genel amaç, büyüme veya değer yatırımının uç noktalarından kaçınmaktır; bu da GARP yatırımcılarını nispeten düşük Fiyat/Kazanç çarpanlarına sahip hızlı büyüyen şirketlere yönlendirir.

Büyüme-Değer Yatırımı

GARP yatırımcılığı, büyüme yatırımcılığı ve değer yatırımcılığının temel ilkelerini bir araya getirirken, bazı önemli farklılıklara da sahiptir. Büyüme yatırımcıları genellikle aşırı olsa bile büyüme için herhangi bir fiyat ödemeye istekliyken, GARP yatırımcıları büyüme için yalnızca makul bir fiyat ödemeye isteklidir. Bu arada, değer yatırımcıları kendilerine bir güvenlik marjı sağlayarak uygun fiyata işlem gören hisse senetleri bulmaya çalışırlar. Tersine, GARP yatırımcıları ortalamanın üzerinde büyüyen bir şirket için daha fazla ödemeye hazırdır.

PEG rasyosu

GARP yatırımcıları, sadece hızlı büyüyen şirketlere veya sadece düşük fiyatlı şirketlere değil, her iki özelliği de taşıyan şirketlere yatırım yapar. Bu, şirketin uzun vadeli büyüme potansiyeli ile mevcut hisse fiyatı arasında iyi bir denge bulunmasını gerektirir. GARP yatırımcıları, şirketin Fiyat/Kazanç oranını şirketin kar büyüme oranına bölerek PEG oranını hesaplarlar. GARP yatırımcıları, genellikle düşük PEG oranına sahip şirketleri tercih ederler. PEG rasyosu, şirketin değerlemesini büyüme beklentileri ışığında değerlendirmek için kullanılır. Genel olarak, PEG rasyosu 1'in altındaki şirketler, büyüme oranlarına kıyasla daha düşük değerlenmiş olarak kabul edilir, yani potansiyel olarak iyi bir yatırım fırsatı sunabilirler. Öte yandan, 1'den büyük PEG rasyosuna sahip şirketler, büyüme beklentilerine göre daha yüksek değerlenmiş olabilirler, bu da onların daha pahalı veya aşırı değerlenmiş olduklarını gösterebilir. Ancak, PEG rasyosunu kullanırken dikkatli olmak gerekir. .Çünkü bu rasyo, tahmin edilen büyüme oranlarına dayanır ve bu tahminler yanlış olabilir. Ayrıca, PEG rasyosu, şirketin geçmiş büyümesine değil, gelecekteki beklenen büyümesine dayandığı için, yatırımcılar bu rasyoyu kullanırken şirketin gelecekteki büyüme potansiyelini dikkatle değerlendirmelidir.

Yenilikçi temel analiz platformuFintables'ı ücretsiz deneyin