Araştırma
/
Yazılar
/
Şirket Notları
/
AKSEN Analist Toplantısı Notları (2024/12)

AKSEN Analist Toplantısı Notları (2024/12)

Aksa Enerji, 3 Mart’ta yayınladığı finansal tablolarının ardından 4 Mart’ta bir analist toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda şirketin finansal performansına ve geleceğe dönük beklentilerine yer verildi.

AKSEN Analist Toplantısı Notları (2024/12)

2024 Yılı Genel Değerlendirme ve Finansal Performans

Aksa Enerji, 2024 yılında küresel operasyonlarını genişletmeye devam ederken, finansal sonuçlarında bazı zorluklarla karşılaştı. Şirketin net kârı %75 azalarak 2 milyar TL'ye geriledi. Bunun temel sebepleri artan finansal giderler, enflasyon muhasebesi kaynaklı yatırım kayıpları ve yüksek faiz oranları oldu.

Özellikle, enflasyon muhasebesine bağlı varlık değerlemelerindeki dalgalanmalar ve yerel para birimindeki kayıplar şirketin finansallarına negatif etki etti. 3. çeyrekte Madagaskar varlıklarının satışından elde edilen tek seferlik gelir, yıllık bazda kâr düşüşüne sebep olan yüksek bir baz etkisi yarattı.

Yurt İçi Enerji Üretim Faaliyetleri

Aksa Enerji, operasyonlarının %73’ünü yurt dışı pazarlardan sağladı. Türkiye’deki piyasa koşullarının 2023’e kıyasla daha zayıf olması nedeniyle yurt içi EBITDA katkısı %42’den %27’ye geriledi. EBITDA %57 düştü; bunun sebebi Göynük santralindeki rutin bakım çalışmaları ve maliyet baskıları oldu.

2024 yılında ortalama spot elektrik fiyatları sadece %3 arttı ve 2.233 TL/MWh seviyesinde gerçekleşti. Doğal gaz santrallerinin kapasite kullanım oranı %59 olarak gerçekleşirken, ticari bazda kapasite kullanımı %67 seviyesine çıktı. Devletin kapasite mekanizması ödemeleri iki katına çıkarak 5 milyar TL’den 13 milyar TL’ye yükseldi.

Bu durum, özellikle Bolu-Göynük santralinin kapasite ödemelerini artırarak gelirleri destekledi. Bolu-Göynük santraline entegre olarak 35 MW'lık yeni bir güneş enerjisi yatırımı yapılıyor. Bu yatırımın, 2025’in ilk yarısında devreye alınması ve karbon emisyonlarını azaltması bekleniyor.

Yurt Dışı OperasyonlarıÖzbekistan'daki santraller dolar bazlı kapasite ödemesi almaya devam ediyor. Kapasite kullanım oranı %71 seviyesinde gerçekleşti. Taşkent ve Buhara santrallerinde yapılan modernizasyon yatırımları ile kapasite 50 MW artırıldı.

Talimercan Santrali, 2025 başında 396 MW’lık kapasiteyle ticari faaliyetlerine başladı. Gana'da 332 MW, Mali'de 450 MW kapasiteyle faaliyetler devam ediyor. Madagaskar varlıkları elden çıkarılmış olsa da, şirket bu santralleri 2 yıl boyunca işletmeye devam edecek. Gana’daki dönüşüm projesi, 2025 itibarıyla yıllık 20 milyon dolar ek EBITDA katkısı sağlayacak.

Devam Eden ve Planlanan Yatırımlar

Aksa Enerji, 2025 ve sonrası için 2.000 MW’ı aşkın yeni kurulu güç yatırımı yapmayı planlıyor. Talimercan Santrali, 2025 Nisan ayında tam kapasiteye ulaşacak. Gana Kumasi Gaz Santrali 360 MW kapasiteye sahip olacak; ilk faz (179 MW) Ağustos 2025’te devreye alınacak.

2026’da tamamlanması planlanan Kazakistan Santrali 240 MW kapasiteye sahip olacak. Senegal, Tacikistan ve diğer bölgelerde yatırımlar devam ediyor. Türkiye’de 891 MW’lık yenilenebilir enerji yatırımları var (Mersin, Kırşehir, Balıkesir ve Karaman).

Şirketin 2025 yılı yatırım harcaması (CAPEX) tahmini 23 milyar TL olarak belirlenirken, bu yatırımların finansmanı için gerekli tüm kaynakların önceden sağlandığı açıklandı.

2025 Yılı Beklentileri ve Kömür Anlaşması

Aksa Enerji, 2025 yılında 36,85 milyar TL net satış hedefi belirledi. EBITDA'nın 2024'teki 7,6 milyar TL seviyesinden 11 milyar TL'ye yükselmesi bekleniyor.

Yurt dışı operasyonlarının EBITDA katkısının %73’ten %86’ya çıkması hedefleniyor. Şirket, PTF tahmini konusunda net bir rakam paylaşmamakla birlikte, maksimum 3.000 seviyelerinde bir beklenti öngörüyor.

Kömür santralleri ile ilgili olarak, 1 Nisan itibarıyla EÜAŞ ile kesin ödeme içeren bir anlaşmanın yapılması bekleniyor. Şirket, fiyat tahmini konusunda belirsizlikleri göz önünde bulundurarak net bir rakam paylaşmaktan kaçınsa da, minimum 7 sentlik bir fiyat öngörüsü ve üç yıllık bir sözleşme süresi üzerinde duruyor.