Araştırma
/
Yazılar
/
Şirket Notları
/
TKNSA Analist Toplantısı Notları (2025/3)

TKNSA Analist Toplantısı Notları (2025/3)

Teknosa, tüketici talebindeki zayıflama ve yüksek faiz ortamı gibi zorlu koşullarla geçirdiği ilk çeyreğin ardından bir analist toplantısı düzenledi. Toplantıda şirketin ilk çeyrek performansına, operasyonel ve finansal göstergelere ve 2025'in yol haritasına dair bilgiler paylaşıldı.

TKNSA Analist Toplantısı Notları (2025/3)

2025 1. Çeyrek Genel Performans Özeti

Teknosa, 2025 yılının ilk çeyreğinde zorlu makroekonomik koşullara rağmen stratejik önceliklerine bağlı kalarak faaliyetlerini sürdürdü. Tüketici talebindeki daralma ve satın alma gücündeki düşüş gelirleri olumsuz etkilerken, brüt kâr marjı iyileşme gösterdi ve FAVÖK marjı artış kaydetti. Fakat yüksek faiz oranları ve makroekonomik koşullar sebebiyle 414 milyon TL zarar edildi. Şirket FAVÖK marjındaki artışı, kârlı ürün karmasına odaklanma, promosyon disiplininin korunması ve envanter yönetiminin etkinliğine bağladı.

Elektronik perakende pazarında yılın başında ciddi bir daralma gözlendi. Panel pazarı -bütün tüketici elektroniği satışlarını ifade eden- 2025’in ilk çeyreğinde reel bazda %14, online teknoloji pazarı- sadece online satışları ifade eden- ise %15 küçüldü. Elektronik ürünlerin toplam kredi kartı harcamaları içindeki payı, 2024 yılı 1. çeyrekteki %8 seviyesinden 2025 yılı aynı döneminde %5’e gerileyerek 3 puan düştü. Bu değişim, tüketicilerin sınırlı bütçelerini daha zorunlu harcama kalemlerine yönlendirmesiyle sektörel harcama payının daraldığını gösteriyor. Kategoriler bazında en az daralma küçük ev aletlerinde, en sert daralma ise IT ve telekom ürünlerinde yaşandı. 2024'ün ilk çeyreğinde yerel seçim kaynaklı öne çekilmiş talep nedeniyle baz etkisi de 2025 rakamlarını baskıladı.

Operasyonel ve Finansal Göstergeler

Şirketin SKU sayısı pazaryeri kanalının aktifleştirilmesinden itibaren 45 kat artarak 225.000’e ulaştı. Aktif mağaza sayısı 172’ye gerilerken, net satış alanı 105.000 m² olarak korunuyor. Pazar yeri satışlarının toplam satışlar içindeki payı %35 seviyesinde ve bu oran global ortalamaların üzerinde. Müşteri memnuniyetini ölçen NPS skoru 72 ile güçlü seviyesini korudu. Techno Club sadakat programı ise 4,8 milyon üyeye ulaştı.

Şirket, nisan ayında SAP tabanlı ERP dönüşümünü ve dijital veri platformunu hayata geçirdi. Yapay zekâ destekli ürün karması yönetimi, talep tahminleme ve stok dönüş hızlandırıcı gibi projelerle operasyonel verimliliği artırmayı hedefliyor. 71 mağaza dijital konsept ile yenilendi ve dijital dönüşüm yatırımları kapsamında 295 milyon TL yatırım yapıldı; bunun %75’i IT projelerine ayrıldı.

Kârlılık ve Maliyet Kontrolü

Brüt kâr marjı yıllık bazda 1,4 puan artarak %12,7’ye yükseldi. FAVÖK marjı ise %2,5’ten %2,7’ye çıktı. Mağaza ağı optimizasyonu, lojistik, pazarlama ve personel giderlerinde yapılan tasarruflarla operasyonel gider yönetimi sıkılaştırıldı. Alınan önlemlerle kredi kartı komisyonlarının ciroya oranı %4,6’dan %4,8’e yükselse de, kredi kartı dışı ödeme yöntemlerinin payı %20’yi aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu sayede net finansal giderlerin ciroya oranı %5,9’dan %5,6’ya geriledi. Net işletme sermayesi de bir önceki yıla göre 1,7 milyar TL iyileşerek 806 milyon TL seviyesine indirildi.

Stratejik Odaklar ve 2025 Yol Haritası

Teknosa, 2025 yılı boyunca gelirlerini artırmaya, ürün karmasını optimize etmeye, finansal giderleri azaltmaya ve dijital dönüşüm yatırımlarına odaklanacak. Özellikle tamamlayıcı ürün ve hizmetlerde büyüme hedeflenirken, yapay zekâ destekli planlama araçlarıyla stok yönetimi ve verimlilik artırılacak. Şirket, zorlu ekonomik koşullara rağmen "dijital öncelikli" bir yapıya dönüşüm stratejisine sadık kalmayı ve uzun vadeli değer yaratmayı sürdürmeyi planlıyor.