Araştırma
/
Yazılar
/
Teknik Analiz
/
Destek ve Direnç Seviyeleri Neden Önemlidir?

Destek ve Direnç Seviyeleri Neden Önemlidir?

Destek ve direnç seviyeleri, finansal piyasalarda fiyat hareketlerini analiz etmek için kullanılan temel kavramlardır. Teknik analizde, hisse senetleri, kripto varlıklar, kıymetli madenler gibi varlıklarda fiyatların yönünü ve potansiyel dönüm noktalarını belirlemek için kullanılır.

Destek ve Direnç Seviyeleri Neden Önemlidir?

Destek Seviyesi 

Fiyatın düşüş trendinde durduğu, alıcıların devreye girerek talebi artırdığı seviyedir. Grafikte bir "zemin" gibi çalışır. Örneğin, bir hisse senedi 80 TL’ye her düştüğünde alıcılar fiyatı yukarı çekiyorsa 80 TL destek seviyesidir.  Alıcıların bu seviyede fiyatı koruyacağı ve bu noktanın yani desteğin kırılımı halinde düşüşün hızlanabileceği anlaşılır.

Direnç Seviyesi

Fiyatın yükseliş trendinde durduğu, satıcıların devreye girdiği seviyedir. Grafikte bir "tavan" gibi davranır. Satıcılar bu seviyede baskı yapar. Direnç kırılırsa yükseliş hızlanabilir.

Yukarıdaki grafik incelendiğinde, önceki destek noktalarının birleştirilmesi ile elde edilen noktaların sonraki zaman dilimlerinde direnç olabildiği görülmüştür. Bu, gerçekten de sık karşılaşılan bir durumdur. Kimi zaman da böyle bir yükseliş trendi yerine yatay bir trendin varlığı halinde aynı noktaların farklı zaman dilimlerinde destek ve direnç olabildiği gözlenir.

Destek ve direnç noktalarının bir diğer önemi ise psikolojik bir etki yaratmasıdır. Buna daha çok yuvarlak rakamlarda rastlanır. Örneğin 1000, 100, 50, 10 gibi. Yatırımcılar bu seviyede yeni bir eşik başlangıcı duygusu ile yoğun işlemler yapabilir.

Seviyeler, analiz yapılan zaman dilimine göre değişir (saatlik, günlük, haftalık, aylık). Zaman dilimi konusuna teknik analizde zaman dilimleri ve önemini anlatacağımız yazıda değineceğiz.