Cam, Seramik, Porselen Sektörü

Cam

Cam üretim sektörü; modern teknoloji, enerji yoğun, büyük ölçekli yatırım ve dolayısıyla önemli ölçüde finans kaynağı gerektiren bir sektör olarak ön plana çıkar. Enerji, üretim içindeki en yoğun maliyet kalemidir. Cam üretiminde yüksek ısılı fırınların kullanılması nedeniyle doğal gaz tüketimi oldukça yüksektir. Sektör, ürünleriyle inşaat, otomotiv, beyaz eşya, gıda, içecek, meşrubat, sağlık, kozmetik, turizm, mobilya, boru, tarım, savunma, enerji, perakende, elektrik ve elektronik gibi birçok sektöre girdi veren temel sanayi alanlarından biri olup, ülke ekonomileri açısından büyük önem taşımaktadır. Global cam üretiminde 2021’den 2028’e kadar %3,7 yıllık bileşik büyüme beklenmektedir. Cam sektörü içindeki alt sektörler farklı gelişmelere ve dinamiklere sahiptir. İnşaat, otomotiv, beyaz eşya gibi ana sektörlere girdi sağlayan düz cam en büyük sektör konumundadır. Elektronik endüstrisinin büyümesi, pazar için bir başka büyüme faktörüdür. Akıllı telefon üretiminin artması ve tüketici elektroniği cihazlarının fiyatlarının düşmesi, cam üretimi pazarını harekete geçiren faktörlerdir. Düz cam tipik olarak cam kapılar, pencereler, ön camlar ve şeffaf duvarlar için kullanılır. Küresel üretimin yarısından fazlası Çin’den gelmektedir. Çin aynı zamanda konut sektöründen dolayı düz cam tüketicisidir. Cam üretiminde kullanılan en önemli girdiler kum, soda, dolomit, kuvartz maddelerdir. Ülkemizin bu kaynaklar açısından zengin olması nedeniyle, Türk cam sanayi %98 oranında yerli hammadde kullanmaktadır. Türk cam sanayisinin en çok ihraç ettiği ürünler arasında sofra ve süs eşyası, düz cam ve fiberler bulunmaktadır. İtalya, Almanya ve İngiltere en fazla ihracat yapılan ilk 3 ülkedir.

Cam sektöründe girdilerin büyük bir kısmı yurt içinden sağlanmaktadır. Ancak son yıllarda kum ithalatı yapılmaktadır. Ayrıca çok az miktarda kullanılan kobalt oksit, çinko selenit, alüminyum oksit gibi maddeler de ithal edilmektedir. Cam üretim maliyetlerinin %90’ını oluşturan sınai maliyetler içinde enerji, ham madde ve işçilik önemli girdi kalemleridir. Son yıllarda artan maliyetlerin etkisiyle, üreticiler daralan kar marjlarının baskısı altında rekabet güçlerini korumaya ve geliştirmeye odaklanmışlardır. Sektörde ölçek ekonomilerinin geçerliliği, rekabet gücünü belirleyen en önemli ekonomik unsurlardandır. Enerji yoğun olan sektörde enerji fiyatlarının artması kar marjları üzerinde önemli bir baskı yaratmaktadır.

Seramik-Porselen

Seramik sektörü; seramik kaplama malzemeleri, seramik sağlık gereçleri, seramik sofra ve mutfak eşyaları, porselen sofra ve mutfak eşyaları, teknik seramikler, refrakter harç ve tuğlalar ile seramik hammaddeleri alt sektörlerinden oluşmaktadır. İnşaat sektörüne önemli oranda girdi sağlamaktadır. Seramik sektörü, seramik hammaddeleri sektörü ile bire bir ilişki içindedir. Sektörde en çok kil, feldspat, kaolen gibi endüstriyel hammaddeler kullanılır. Seramik sektöründeki kapasite ve üretim artışına paralel olarak, seramik hammaddeleri sektörü de hızlı bir gelişim göstermektedir. Seramik sektörü hammadde yönünden madencilik; yardımcı maddeler ve bazı kimyasal maddeler yönünden kimya; ürün yönünden ise konut ve inşaat, müteahhitlik, mühendislik ve müşavirlik hizmetleri sektörleri ile yakın ilişki içindedir. Ürünün tamamı inşaat sektöründe kullanılmaktadır. İklim, seramik tüketimini çok etkileyen bir unsurdur. Sıcak ve nemli havalarda daha çok seramik kullanılır.

Cam-seramik-porselen, birçok sektöre girdi sağlayan bir ürün olduğu için küresel ekonominin durumundan ve Türkiye için Avrupa’nın ekonomik konjonktüründen etkilenen bir ürün olarak ön plana çıkıyor. Yurt içindeki canlılık da burada önemli rol oynamaktadır. Ayrıca bu sektör doğal gaz maliyetlerinin en çok etkilediği sektörlerden biridir. Üretimde yüksek ısılı fırınlar kullanılmakta ve bu da ciddi bir enerji ihtiyacını doğurmaktadır.

Yenilikçi temel analiz platformuFintables'ı ücretsiz deneyin