MACD’e göre Alım-Satım Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
MACD’nin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını anladıysak, şimdi MACD’e göre nasıl alım satım stratejileri oluşturabiliriz onu inceleyelim. Zira en mühim olan konu tabii ki burası. MACD aslında hem kısa vadeli, hatta gün içi işlemler hem de uzun vadeli önemli trendleri öngörmek için alım-satım stratejilerinde kullanılabilir.

Grafiklere kısa vadeli bakacak olursak yani zaman periyodunu 5 dakikalık, 15 dakikalık, 1 saatlik olarak ayarlarsak daha hassas ayarlar kullanılabilir. Örneğin standart ayar olan 12,26,9 yerine 6,35,6 gibi.
MACD, hem kısa vadeli hem de orta-uzun vadeli yatırım kararlarında önemli rol oynayabilir. Orta-uzun vadeli alım-satım stratejilerine bakalım ve ilk olarak haftalık periyot ile başlayalım. Zaten kısa vadeli stratejilerde de periyot küçültülerek ve yukarıdaki ayarlar ile aynı strateji uygulanabilir.

Yukarıdaki grafik incelenirse MACD çizgisinin, sinyali yukarı kestiği zamanlardan sonra kayda değer primler görüldüğünü ve yükseliş trendinin başladığını görüyoruz.
Satım stratejisi tarafında ise tam tersi durum yaşandığında yükseliş trendinin sonlandığı gözüküyor. Tabii ki her zaman bu kadar net fotoğraflar göremiyoruz. Ancak özellikle 0’ın üzerinde kesişimler ve sonrasında buna grafikteki gibi histogramın da eşlik etmesi (yeşile dönmesi) durumunun önemli olduğunu söylemekte fayda var. Dikkat edilirse bu zaman zarfında 0’ın önemli ölçüde altındaki kesişimlerin pek kayda değer olmadığı görülüyor. Dolayısıyla bilhassa alım stratejilerinde 0’a oldukça yakın (+ veya -) veya 0’ın üzerinde olan kesişimleri öncelemeliyiz.
Grafiklere orta-uzun vadeli baktığımızda MACD ile beraber yararlanabileceğimiz bir diğer kaynak ise Stokastik RSI olabilir.

Grafiğin içinde de yazdığı gibi, Stokastik RSI’in MACD’den çok daha erken alım ve satım sinyali verdiği gözleniyor. Burada nasıl bir strateji oluşturulabilir? MACD alım/satım sinyali beklenmeden Stokastik RSI sinyali ile kademeli pozisyon alınır, MACD alım/satım sinyali ve sonrasında histogramın yeşile dönmesi ile pozisyon kuvvetlendirilir.
Stokastik RSI, her zaman MACD’den erken sinyal vermez. Bazı zamanlarda ise aynı anda alım veya satım sinyali verdikleri görülür. İşte bu durum nadiren gerçekleşse de önemli bir nokta olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle haftalık ve günlük periyotlu grafiklerde bu nokta önemlidir diyebiliriz.