Fintables Mayıs Fon Bülteni

Nisan Ayında Fon Piyasasındaki Son Durum ve Fon Yöneticilerinin Portföy Değişiklikleri

Yatırımcıların finansal ürün tercihlerinde her ay dikkat çeken değişiklikler gözlemleniyor. Getiri farklılıkları ve piyasa oynaklıkları, yatırımcıların fon tercihlerinde yeniden yapılanmalara yol açıyor. Özellikle Trump politikalarının yarattığı belirsizlikler ve siyasi gündemdeki gelişmeler, yatırım kararlarını şekillendiriyor.

Bu yazımızda, yatırımcıların hangi şemsiye fonlara ilgi gösterdiğini, hangi fonlara giriş ve çıkışların yaşandığını, portföylerdeki varlık kompozisyonunu ve portföy yöneticilerinin en çok güven duyduğu hisseleri ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Şemsiye Fonlar

Nisan ayında izlenen 9 şemsiye fona toplamda 141 milyar TL’lik bir para girişi gerçekleştiğini görüyoruz.Oysa geçtiğimiz ay 650 milyar TL ile rekor seviyede fon çıkışlarına tanıklık etmiştik. Borçlanma araçları ve para piyasası fonlarından çıkışlar bu ay da sürerken, kıymetli maden fonlarına yönelik sınırlı da olsa ilginin korunması dikkat çekiyor.Serbest şemsiye fonları içinde alt kırılımlara baktığımızda döviz fonları ve para piyasası fonlarına girişlerin öne çıktığı görülüyor.Fon piyasasının büyümesinde belirleyici rol oynayan hisse senedi şemsiye fonlarında ise tıpkı 2025 yılı boyunca olduğu gibi bu ay da çıkış eğilimi devam etti.

Para Piyasası Fonları

Mart ayında yaşanan rekor seviyedeki para çıkışının ardından nisan ayı daha dengeli bir seyir izledi.Mart başında yaklaşık 1,44 trilyon TL olan para piyasası fonlarının toplam büyüklüğü mevcut 750 milyar TL seviyelerine gerilemiş durumda.Bilindiği üzere, Para Piyasası Serbest fonlarında tahvil tutma zorunluluğu bulunmadığından, bu fonların getirileri Mart ayında olumsuz etkilenmemişti. Bu durum, serbest olmayan para piyasası fonlarına kıyasla daha iyi bir performans sergilemelerini sağladı ve bu fonlara olan girişleri hızlandırdı. 

Tahvil faizlerinin dengelenmesiyle birlikte, portföylerinde zorunlu tahvil taşıyan serbest olmayan para piyasası fonlarının getirilerinde de tekrardan normalleşme gözlendi.

17 Nisan 2025 tarihli faiz kararları aşağıdaki gibi açıklanmıştı:

  • Politika faizi (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı): %42,5'ten %46,0'ya yükseltildi.
  • Gecelik borç verme faizi (faiz koridorunun üst bandı): %46,0'dan %49,0'a çıkarıldı.
  • Gecelik borçlanma faizi (faiz koridorunun alt bandı): %41,0'den %44,5'e yükseltildi.

Bu faiz artışı, para piyasası fonlarının getirilerini olumlu etkiledi. Özellikle, TLREF'in %49 seviyesinde seyretmesi ve tahvil faizlerindeki düşüşle birlikte tahvil fiyatlarının yükselmesi, para piyasası fonlarının değerleme gelirlerini artırdı

Nisan ayında para piyasası fonları arasında en yüksek getiriyi sağlayan ilk üç fon, serbest olmayan para piyasası fonları arasından oldu.

Garanti Portföy Üçüncü Para Piyasası Fonu (GPZ) %4,03, Tera Portföy Para Piyasası Fonu (TP2) %4,02, Nurol Portföy Para Piyasası Fonu (PPN) %4,00

Para piyasası serbest fonlarda ise getiri sıralamasında Ak Portföy İkinci Para Piyasası Fonu (PPJ) %3,66 ile zirvede.

Hisse Senedi Yoğun Fonlar

TEFAS’a açık hisse senedi yoğun fonlar nisan portföylerini açıkladı. 

TEFAS’a açık fonlar içinde nisan ayında en yüksek getiriye sahip 3 hisse senedi şemsiye fon Pardus Portföy yönetimindeki fonlardan oldu. 

Bıst 30 Dışı Şirketler Hisse Senedi Fonu (BDS) 18,22%, Birinci Hisse Senedi Fonu (BIH) 7,82%, Bıst 100 Dışı Şirketler Hisse Senedi Fonu (PPH) 6,47%.

Bültenimizde yerli hisse senedi yoğun fon tarafında aşağıdaki 10 fona ait detaylı bilgileri paylaşacağız. Bu fonları belirli kriterlere göre seçtik. 

Kriterlerden ilki, TEFAS’ta işlem görüp her ay portföy dağılımını KAP’a bildirmesi. İkinci kriterimiz yalnızca belirli bir temaya yatırım yapmaması. Son kriterimiz ise toplam portföy büyüklüğü bakımından en yüksek ilk 10 fon içinde olması. Bu fonları büyükten küçüğe göre sıralarken; yatırımcı sayılarına, yılbaşından bu yana olan getirilerine ve para girişlerine göre sınıflandıralım istedik.

Pozisyon Değişimleri 

Yukarıda paylaştığımız fonların nisan ayı portföy dağılım raporlarında ağırlığı en yüksek 3 hisse pozisyonları aşağıdaki gibi oldu. 

Bültenimizde yer verdiğimiz fonların ağırlık arttırdığı ve azalttığı ana pozisyonlar aşağıdaki gibi oldu.

AK3 fonunda; Doğuş Otomotiv, Gübre Fabrikaları ve Koza başta olmak üzere portföye yeni giren hisse sayısı 7 olurken Tofaş, Kozal ve Anadolu Sigorta başta olmak üzere 6 hisse pozisyonu ise kapatılmış.

TI2 tarafında, nisan ayında Afyon Çimento yeni pozisyon olarak dikkat çekiyor, Sasa pozisyonları kapatılmış.

KPC fonunda nisan ayında portföye yeni giren hisse yok. Gülermak ve Katılımevim ağırlık arttırılan hisseler, YEO Teknoloji pozisyonları ise kapatılmış.

MAC tarafında geçtiğimiz ay portföye yeni giren ve çıkan hisse bulunmuyor. Logo Yazılım ağırlığı artan hisse olarak dikkat çekiyor.  

IIH fonunda portföye Kozal Altın ve Koza eklenirken, Anadolu Sigorta pozisyonları kapatılmış.

FYD’de Tab Gıda ve Koza portföye eklenen hisseler. Emlak Konut Gayrimenkul, Kardemir, Şişecam, Arçelik ve Yapı Kredi tamamen kapatılan pozisyonlar.

NNF’de yeni giren ve çıkan hisse bulunmuyor. Anadolu Sigorta’da ağırlık azaltılmış. 

YHS fonunda nisan ayında yeni açılan pozisyon Tav Havalimanları. Torunlar Gayrimenkul, Şok Marketler, Ereğli, Anadolu Sigorta ve Otokar pozisyonları kapatılmış.

GHS fonunda nisan ayında Anadolu Sigorta ve Aksigorta açılan yeni pozisyonlar. Türkiye İş Bankası ve Kardemir pozisyonları ise kapatılmış.

HVS fonunda nisan ayında Tofaş ve Tav Havalimanları yeni açılan pozisyonlar. Vakıflar Bankası, Horoz Lojistik ve İş Yatırım Menkul Değerler kapatılan pozisyonlar. 

Ortak Hisseler Neler?

Bültenimizde yer verdiğimiz yatırım fonlarının ortak tuttuğu hisseleri 2 kritere göre seçtik. Bunlardan ilki, ağırlığın %4’ten fazla ortak olarak bulunması. Diğeri ise en az 4 fonda yer alması.

Bültenimizde yer verdiğimiz fonların en çok inandığı hisseler geçtiğimiz aya göre değişiklik gösterdi. Türk Hava Yolları ve Türkcell geçen ay en çok tercih edilen 2 şirket olarak dikkat çekiyordu, bu ay ise Aselsan ve Türkcell en çok tercih edilen 2 şirket oldu.

Bankacılık ağırlıkları azaldı, Akbank 4 fonda bulunuyor.  

Perakende tarafında Bim ve Migros favori olmaya devam ediyor.